تحلیل رقابت ایران و عربستان در عراق بر اساس نظریه بازی ها(همکاری و منازعه)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات آسیای جنوب غربی، دوره: 3، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_SWAS-3-9_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدزمان راستگو

دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

صارم شیراوند

دانشگاه تهران

ابوذر عمرانی

دانشگاه علامه طباطبایی

ذوالفقار دیده ورا

اصفهان

چکیده

رقابت ایران و عربستان سعودی به دوره قبل از انقلاب اسلامی باز می گردد، ولی با تغییر نظام سیاسی در ایران بعد از انقلاب با محوریت شیعه، این رقابت اشکال تازه ای به خود گرفت، زیرا این دو کشور قدرت های موثر در جهان اسلام هستند و هریک داعیه نیل به قدرت منطقه ای و رهبری سایر کشورها را دارند. بنابراین، رقابت ایران و عربستان به دلیل اهمیت این دو کشور در منطقه و جهان اسلام و تاثیری که بر روی سایر بازیگران در منطقه خاورمیانه دارند، اهمیت زیادی دارد. در حال حاضر دو کشور در تلاشند کشورهایی مانند عراق را با سیاست های منطقه ای خود همراه سازند. هدف مقاله حاضر بررسی رقابت ایران و عربستان در عراق بر مبنای نظریه بازی ها است. در این راستا این سوال مطرح می شود که رقابت ایران و عربستان در عراق بر اساس نظریه بازی ها چگونه تحلیل می شود. با توجه به اینکه که هر دو کشور مولفه های تاثیرگذار زیادی در عراق دارند که می تواند بسته به نوع بازی، صحنه تقابل یا همکاری را رقم بزند، مقاله حاضر در نظر دارد با روش تبیینی- تحلیلی صحنه های تقابل و همکاری احتمالی دو کشور در عراق را به تصویر بکشد.

کلیدواژه ها

نظریه بازی ها، تقابل و تعامل، همکاری و منازعه، سیاست خارجی، منافع ملی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.