بررسی و بهینه یابی پارامترهای عملیاتی موثر در فرایند خشک کردن خمیر مایه به روش تاگوچی و سطح پاسخ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AMFI-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 650
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی خجسته

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

وحید حکیم زاده

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

چکیده

مخمرها را می توان در زمره ی قدیمی ترین میکروارگانیسم های صنعتی مورد استفاده توسط بشر دانست. خمیرمایه یک محصول ضروری و لازم برای پخت نان بوده و مسئول ورآوردن و تخمیر مطلوب خمیر و ایجاد عطر و طعم در نان می باشد. از عوامل موثر در حصول یک مخمر مناسب ایجاد بهترین شرایط خشک کردن آن است. یکی از روش های رایج و موثر در خشک کردن صنعتی مخمرها روش بسترسیال است. در این تحقیق تاثیر فاکتورهایی نظیر دمای خشک کن، م قدار هوادهی و مقدار ماده محافظت کننده (سورفاکتانت) که ابتدا به روش تاگوچی به عنوان موثرترین فاکتورها انتخاب شدند بر میزان (CO(۲) آزاد شده، رطوبت و درصد زنده مانی مخمرها به روش آماری سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت بهینه یابی شدند. براساس نتایج بدست آمده، بهترین شرایط خشک کردن مخمر به روش بستر سیال دردمای ۳۸/۸˚C، هوادهی به مقدار ۱۵۶۰m(۳)/h و میزان سورفاکتانت ۱۱/۹gr/kg مخمر با نرم افزار مینی تب تعیین شد که بر این اساس بیشترین زنده مانی (۷۸/۸ درصد)، کمترین رطوبت (۵/۳۷ درصد) و بیشترین مقدار تولید گاز (۲)(۱۳۹۰cc/۲h)CO برای مخمرها بدست آمد.

کلیدواژه ها

بسترسیال، تاگوچی، زنده مانی، سورفاکتانت، مخمر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.