آشکارسازی تغییرات جانبی مجرای رودخانه قزل اوزن در بازه زمانی ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۳

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، دوره: 20، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_JGSKH-20-57_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا اسفندیاری درآباد

university of Mohaghegh Ardabili

مسعود رحیمی

Ph.D. student of geomorphology, University of tabriz

خداداد لطفی

Ph.D. student of geomorphology, University of Mohaghegh Ardabili

الهامه عبادی

Ph.D. student of geomorphology, University of Mohaghegh Ardabili

چکیده

تغییرات مورفولوژیکی و عرضی رودخانه قزل اوزن در طی سال­های اخیر مشهود بوده و مشکلاتی را ایجاد کرده است. در این پژوهش آشکاری سازی تغییرات کناری رودخانه قزل اوزن با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنجنده های TM  وOLI  لندست ۵ و ۸ در دوره زمانی ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۳ انجام شد و طی آن بازه ای به طول ۱۵۸ کیلومتر از رودخانه قزل اوزن، با استفاده از روش ترانسکت مورد ارزیابی قرار گرفت. در این روش، خطوطی با فواصل مشخص از هر دو طرف مجرا به عنوان خطوط مبنا ترسیم شد. این خطوط برای دوره­های زمانی موردمطالعه ثابت بوده و از این رو جابجایی­های مجرا نسبت به این خطوط به صورت کمی محاسبه گردید. در ادامه جهت بررسی دقیق تر، مجرای بازه مورد مطالعه براساس مورفولوژی و رند تغییرات، به ۲۴ ترانسکت تقسیم بندی شد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین میزان مهاجرت مجرای رودخانه قزل اوزن در طول ۲۰ سال گذشته در حدود ۴۷/۴ متر در سال بوده است. بیشترین شدت جابجایی عرضی مجرا بین سال های ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۳ به میزان  ۵۸/۱۰ متر در سال، مربوط به ترانسکت شماره ۱۶ بود، که  در نتیجه آن ۵۱/۵۲ هکتار بر ساحل سمت راست رودخانه افزوده شده بود. در کل، نتایج نشان داد که در طی دوره ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۳، نزدیک ۱۴/۲۰۷هکتار به ساحل سمت راست رودخانه افزوده و نزدیک به ۳۱/۲۱۵ هکتار از ساحل سمت راست کاسته گردید.  

کلیدواژه ها

River Morphology- Avulsion - Ghezelozan River- Lateral Migration, مورفولوژی رودخانه, تغییر مسیر, رودخانه قزل اوزن, مهاجرت جانبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.