تعیین بار آلودگی فلزات سنگین ناشی از پساب های صنعتی تخلیه شده به دریا در محدوده جزیره خارگ

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE01_539
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1685
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد هادی جلیلی

امیر خاکپور

چکیده

یکی از مهمترین منابع آبی جهان، دریاهای آزاد و اقیانوس ها می باشند. با وجود قوانین سختگیرانه جهت تخلیه انواع آلاینده ها به دریاها و اقیانوس ها، متأسفانه روز به روز شاهد آلوده تر شدن آنها هستیم. خلیج فارس از جمله منابع آلوده به آلاینده های صنعتی، نفتی و ... می باشند. در این میان جزیره خارگ به علت دارا بودن زیستگاههای متعدد و مسکونی بودن آن و همچنین تجمع گسترده صنایع در آن حائز اهمیت ویژه ای است و لزوم بررسی آلاینده های صنعتی آن واضح و آشکار می باشد. عمده فعالیت های صنعتی این جزیره به صنایع نفتی و پتروشیمی مربوط است. صنایع آلوده کننده جزیره خارگ عبارتند از مجتمع پتروشیمی خارگ، شرکت پایانه های صادرات مواد نفتی خارگ و شرکت نفت فلات قاره خارگ. در این پروژه فلزات سنگین سرب، کادمیوم، وانادیوم و جیوه مورد بررسی قرار گرفته و نهایتاً با مقایسه نتایج بدست آمده با استانداردهای مختلف، درصد آلایندگی هر یک از صنایع جزیره خارگ مشخص شده است. بدین منظور 6 ایستگاه در مناطق حساس انتخاب شد و نمونه برداری ها در دهه سوم تیرماه 1385 لغایت نیمه مردادماه در سه مرحله و به فاصله زمانی سه هفته انجام شده است. متوسط میزان کادمیوم و سرب در ایستگاه 2 به ترتیب 47/73 و 305/25، در ایستگاه 3 به ترتیب 0/03 و ناچیز، در ایستگاه 4 به ترتیب 3/85 و 38/62 و در ایستگاه 6 به ترتیب 25/70 و g/litµ 232/66 بود. متوسط غلظت وانادیوم در تمام ایستگاه ها ناچیز و غلظت جیوه نیز در همه موارد نمونه برداری از دقت دستگاه (mg/lit 0/1) کمتر بود. ایستگاه های 1 و 5 در زمان نمونه برداری فاقد دبی بودند. بیشترین سهم آلودگی دریا در محدود جزیره خارگ مربوط به فلزات سنگین کادمیوم و سرب در ایستگاه شماره 2 یعنی سکوهای نفتی و کارخانه درود 1، به ترتیب به میزان 81/1 و 75/2 % می باشد.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، جیوه، سرب، وانادیوم، کادمیوم، پساب صنعتی، جزیره خارگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.