معرفی و طبقه بندی سفالینه های دوره سلجوقی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دو فصلنامه هنرهای صناعی اسلامی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIC-4-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی محمدی

art university of tehran

احمد تندی

art university of tehran

امیر مازیار

art university of tehran

چکیده

هنر دوره سلجوقی از درخشان­ترین و برجسته­ترین دوره­های تاریخ هنر ایران است و پیشرفت قابل­توجهی در همه هنرها ازجمله سفالینه­های این دوره رخ داده است. استفاده از بدنه­های جدید دست­ساز به­نام بدنه­های جسمی و لعاب­های قلیایی منجر به هماهنگی و یکدستی ترکیب بدنه و لعاب گردید که این امر خود به گسترش تکنیک­های تزیینی و توانایی­های فنی سفال­گران ایرانی کمک کرد. مقاله حاضر با روش توصیفی­­تحلیلی به مطالعه و طبقه­بندی سفالینه­های این دوره پرداخته و ضمن بررسی فناوری­های به­کاررفته در سفالینه­های این دوره، ازجمله فناوری ساخت بدنه­های جدید، انواع ظروف این دوره را معرفی می­نماید. ظروف سفید با انواع تزیینات؛ ظروف رنگی با لعاب تک رنگ در طیف­های مختلف آبی، فیروزه ای، زرد، قهوه ای، بنفش و ارغوانی؛ ظروف سایه­نما ؛ ظروف زیرلعابی که با نقاشی در زیر لعاب رنگی و بی­رنگ انجام می­شد و اوج آن ­را می­توان در این دوره مشاهده نمود؛ زرین­فام­ها در سه سبک درشت­نقش، ریزنقش و کاشان؛ و مینایی­ها (رولعابی) که با تکنیک نقاشی روی لعاب انجام می­گرفت، مهم­ترین تولیدات سفالینه­های این دوره را شکل می­دهند.

کلیدواژه ها

Stonepaste, Alkaline glaze, underglaze, lustrewares, Minaii, بدنه های جسمی, لعاب های قلیایی, زیرلعابی, زرین فام, مینایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.