جعل در بستر فناوریهای اطلاعات و ارتباطات

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های حقوق کیفری، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CLD-8-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قناد

استادیار دانشگاه علم و فرهنگ

چکیده

ورود به عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات، چالشهای فراوانی را فراروی جوامع بشری گسترده است. همزمان با تحول ابزارها و روشهای زندگی اجتماعی، با تحولات چشمگیری در عرصه ارتکاب جرایم روبه رو هستیم. امروزه با گونه های نوینی از جرم جعل در رایاسپهر[۱] مواجهیم که با استفاده از راهکارهای فنی از سوی متخصصان بزهکار ارتکاب می یابد و مبارزه با آن نیازمند کسب مهارتهای علمی و عملی بی شماری است. اوصاف و ارکان جعل رایانه ای، ابتدا در سال ۱۳۸۲ به موجب ماده ۶۸ قانون تجارت الکترونیکی مطرح گردید و سپس با تصویب ماده ۶ قانون جرایم رایانه ای در سال ۱۳۸۸، به عنوان یکی از جرایم قابل ارتکاب در فضای مجازی به قانون مجازات اسلامی ملحق شد. این جرم در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات و با بهره گیری از روشهای فناورانه تحقق می یابد و در نتیجه آن صحت و تمامیت داده پیام به عنوان بنیادی ترین رکن جامعه اطلاعاتی مخدوش می گردد. هدف این مقاله تبیین و شناسایی ماهیت این جرم در مقایسه با جعل سنتی و بیان خصوصیات و چگونگی روشها و فنونی است که به عنوان عملیات اجرایی جرم مزبور از سوی بزهکاران قابل ارتکابند و آشنایی با آن جامعه حقوقی را در تحلیل صورتهای علمی و فنی ارتکاب این جرم یاری خواهد کرد.    

کلیدواژه ها

فناوری اطلاعات, رایاسپهر/ فضای مجازی, داده پیام, جعل رایانه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.