تحلیلی از مشخصه های اقتصادی- اجتماعی مرتبط با طلاق در ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های راهبردی مسائل اجتماعی ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SSOSS-8-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس عسکری ندوشن

دانشیار، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، ایران

مهری شمس قهفرخی

استادیار/گروه علوم اجتماعی، دانشگاه اصفهان، ایران

فریده شمس قهفرخی

دانشجوی دکتری جمعیت شناسی، دانشگاه یزد، ایران

چکیده

طی دهه های اخیر، طلاق در ایران روند رو به افزایشی داشته است. این مقاله روند تغییرهای طلاق و همچنین، مشخصه های اقتصادی- اجتماعی افراد مطلقه ایران را در سالیان اخیر بررسی می کند. برای این کار، از داده های ثبت احوال کشور، و همچنین، از نتایج منتشرشده سرشماری های ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۵ و اطلاعات فردی مربوط به نمونه ۲ درصدی سرشماری ۱۳۹۵ استفاده شده است. برای بررسی اهمیت نسبی همبسته های متفاوت افراد، مدل رگرسیون لوجستیک برای داده های سطح فردی سرشماری ۱۳۹۵ به کار برده شده است. یافته های پژوهش، روند رو به رشد طلاق را در طی سالیان اخیر نشان می دهد. درصد افراد مطلقه طی سرشماری های ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۵ افزایش داشته است. گذشته از آن، نسبت افراد مطلقه باسواد بیشتر از افراد مطلقه بی سواد است. بیشترین طلاق ها در سال های ابتدایی ازدواج اتفاق افتاده است. مطابق یافته های تحلیل چندمتغیره نیز احتمال بودن در وضعیت طلاق، در بین زنان بیش از مردان، در بین ساکنان نقاط شهری بیش از نقاط روستایی و در میان بیکاران، بیش از سایر وضعیت هااست. همچنین، براساس نتایج، تحصیلات، رابطه ای U- شکل معکوس را با تجربه طلاق نشان می دهد؛ به طوری که داشتن تحصیلات «راهنمایی و متوسطه» و «دیپلم»، بیشترین احتمال ماندن در وضعیت طلاق را نشان می دهد. در سطوح پایین تر و بالاتر تحصیلی این احتمال کمتر برآورد می شود.

کلیدواژه ها

طلاق, همبسته های اقتصادی- اجتماعی, رگرسیون لوجستیک, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.