تاثیر اسید سالسیلیک بر جوانه زنی دو ژنوتیپ گیاه کینوا (.Chenopodium quinoa Willd) تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-14-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 522
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه غلامی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد

طیبه رستمی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اگرواکولوژی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد

خدیجه احمدی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد

مجید امینی دهقی

دانشیار و هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد

محمود باقری

استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

چکیده

خشکی یکی ازشایع ترین تنش های زیست محیطی می باشد که در رشد و توسعه گیاهان نقش دارد و یکی از عوامل مهم کاهش تولید محصولات می باشد. پرایمینگ تکنیک ساده ای است که قدرت استقرار گیاهچه ها و کارایی گیاه در مزارع را بهبود می بخشد. اسید سالسیلیک نقش مهمی را در تنش های غیر زنده ایفا می کند منفعت بیشترSA به دلیل توانایی آن برای حفاظت از گیاه تحت شرایط نامطلوب محیطی می باشد. بدین ترتیب به منظور بررسی اثر پیش تیمار اسید سالیسیلیک بر شاخص های جوانه زنی گیاه دارویی کینوا تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد در سال ۱۳۹۷ انجام گرفت. فاکتورهای آزمایشی شامل اسید سالیسیلیک در چهار سطح (۰، ۰.۵، ۱ و ۱.۵ میلی مولار) و تنش خشکی. ناشی از پلی اتیلن گلایکول درچهار سطح (۰، ۴-، ۸-، ۱۲- بار) و ارقام گیاه کینوا رقم Giza۱ و Titicaca بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که پیش تیمار اسید سالیسیلیک، تنش خشکی و اثر متقابل آن ها تاثیر معنی داری بر شاخص های جوانه زنی و میزان رنگیزه های فتوسنتزی ارقام گیاه دارویی کینوا در سطح احتمال یک درصد داشتند. به طوری که با افزایش تنش خشکی خصوصیات جوانه زنی گیاه کینوا کاهش و کاربرد اسید سالیسیلیک باعث بهبود ویژگی های جوانه زنی بذور کینوا شد. بالاترین درصد جوانه زنی (۹۸ %) و صفات موثر بر آن از تیمار خیساندن بذر با اسید سالیسیلیک با حداکثر غلظت (۱.۵ میلی مولار) و سطوح پایین تنش خشکی بدست آمد. شاخص طولی و وزنی بنیه گیاهچه در غلظت های بالای اسید سالیسیلیک و سطوح بالای تنش خشکی کاهش یافت. مصرف یک و یک و نیم میلی مولار اسید سالیسیلیک باعث افزایش مقدار کلروفیل و کاروتنوئید و افزایش تحمل این گیاه در برابر تنش خشکی شد .

کلیدواژه ها

اسید سالیسیلیک, تنش خشکی, درصد جوانه زنی, رنگیزه های فتوسنتزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.