اثر تنش شوری بر ویژگی های ریشه و توزیع یونی شش رقم گندم نان (.Triticume aestivum L)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 13، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_ESCS-13-4_022
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 402
نویسندگان
دانشجوی دکتری دانشگاه تهران، کرج
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج
چکیده
به منظور بررسی اثر شوری بر برخی ویژگی های ریشه و توزیع یونی، پژوهشی به صورت فاکتوریل خردشده در زمان در سه تکرار با دو سطح شوری ۲ (شاهد) و dS m-۱۱۶ (شوری) بر روی شش رقم گندم (اترک، پیشتاز، چمران، روشن، قدس و شیراز) و در دوسطح برداشت (دوهفته و سه هفته پس از کاشت) در گلخانه اجرا گردید. صفات وزن خشک ریشه، وزن خشک شاخساره، نسبت وزن خشک شاخساره به وزن خشک ریشه، طول و حجم کل ریشه، غلظت سدیم، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه و شاخساره، تعداد ریشه محوری و جانبی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در هفته دوم و سوم، شوری موجب کاهش وزن خشک ریشه، شاخساره، طول، حجم ریشه و تعداد ریشه جانبی اولیه در تمام رقم ها شد. چمران و روشن در تیمار شاهد به ترتیب توانایی بالایی در تولید وزن خشک ریشه و شاخساره داشتند. در شوری در هر دو هفته، روشن از بیشترین وزن خشک ریشه (۱۴ و ۱۸ میلی گرم بر بوته) و حجم کل ریشه (به ترتیب ۷۸ و ۹۳ میلی مترمکعب بر بوته) برخوردار بود. قدس با بیشترین شدت افت در هر دو هفته (به ترتیب %۵۴ و ۵۰%) کمترین میزان وزن خشک ریشه را دارا بود. کمترین میزان حجم کل ریشه در شوری هفته دوم وسوم به ترتیب مربوط به قدس و شیراز (۴۰ و ۵۹ میلی مترمکعب بر بوته) بود. قدس با ظرفیت بالای تولید ریشه در شاهد، کاهش شدیدی در تولید ریشه های جانبی و مجموع طول ریشه در اثر شوری نشان داد. همچنین روشن با وجود داشتن بیشترین غلظت سدیم شاخساره در تیمار شوری، به دلیل حفظ یون پتاسیم در ریشه و شاخساره، توانست بیشترین میزان شاخساره را تولید کند. بر اساس صفات ارزیابی شده و واکنش رقم های مورد بررسی به شوری، متحمل بودن روشن و حساس بودن قدس به شوری، در این مرحله از رشد مطابق با گزارش های قبلی است.کلیدواژه ها
حجم ریشه, طول ریشه, یون سدیم, یون پتاسیماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.