ارزیابی اثر اسموپرایمینگ بذر و سطوح آبیاری بر رشد، عملکرد و اجزاء عملکرد گندم (.Triticum aestivum L)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-13-4_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 405
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حمامی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

فرهاد آذرمی آتاجان

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

مصطفی یعقوب زاده

استادیار گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

ازآنجاکه کمبود آب طی دوره رشد گیاه یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده عملکرد گیاهان زراعی است، استفاده از روشی آسان و ارزان برای کاهش اثر کمبود آب ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی اثر اسموپرایمینگ بذر بر رشد، عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم آنفارم ۴ تحت شرایط مزرعه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح مختلف آبیاری (شامل ۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی گیاه) و چهار سطح پیش تیمار بذر (شامل صفر (شاهد)، ۰.۳-، ۰.۶- و ۰.۹- مگا پاسکال ایجادشده به وسیله پلی اتیلن گلایکول ۶۰۰۰) بود. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح آبیاری بر صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، تعداد سنبله، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه اثر معنی داری داشت (۰.۰۱> P) در حالی که سطوح آبیاری بر شاخص برداشت اثر معنی داری نداشت. پیش تیمار اسمزی بذر بر ارتفاع گیاه و طول سنبله (۰.۰۱> P)، تعداد پنجه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه (۰.۰۵> P) اثر معنی داری داشت. اثرات متقابل نیز به جز شاخص برداشت اثر معنی داری بر سایر صفات را نشان داد. نتایج آزمایش نشان داد که پیش تیمارهای اسمزی ۰.۳-، ۰.۶- و ۰.۹- مگا پاسکال به ترتیب منجر به ۲.۱۳، ۲.۶۲ و ۲.۵۱ برابر شدن عملکرد دانه در شرایط تنش ۵۰ درصد نیاز آبی نسبت به عدم پیش تیمار بذر با تنش ۵۰ درصد نیاز آبی شد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که پیش تیمار اسمزی بذر با پلی اتیلن گلایکول که منجر به ایجاد فشار ۰.۶- مگا پاسکال شد در شرایط تنش ۵۰ درصد نیاز آبی، بیشترین کارایی را در جبران خسارت ناشی از کمبود آب را نشان داد. این در حالی بود که در شرایط تنش ۷۵ درصد نیاز آبی، اثر پیش تیمارها معنی دار و مثبت نبود حتی در تیمار ۰.۹- مگا پاسکال اثر منفی و معنی دار بود؛ بنابراین کاربرد پیش تیمارهای اسمزی تا حدودی باعث جبران خسارات ناشی از کمبود رطوبت بر عملکرد دانه در شرایط تنش ۵۰ درصد نیاز آبی شد. این در حالی است که در شرایط بدون تنش پیش تیمارهای اسمزی تاثیر مثبتی بر عملکرد دانه نداشتند.

کلیدواژه ها

سنبله, عملکرد بیولوژیک, عملکرد دانه, وزن هزار دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.