بررسی تاثیر دور آبیاری و کود نیتروژنه بر عملکرد کلزا (.Brassica napus L) (رقم پائیزه)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 13، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_ESCS-13-3_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 357
نویسندگان
استادیار پژوهش معاونت سرارود،موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرمانشاه، ایرا ن
عضو هیئت علمی گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول
استادیار پژوهش معاونت سرارود، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
چکیده
با توجه به اهمیت کلزا در تولید روغن بررسی نهاده های مختلف تولید این محصول از اهمیت بسزایی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار و به مدت دو سال زراعی (۸۲ و ۸۳) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد اجرا گردید. در این طرح سه دور آبیاری شامل ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A به عنوان کرت اصلی و کود نیتروژن از منبع اوره در سه سطح ۱۱۲، ۱۶۰ و ۲۰۸ کیلوگرم در هکتار به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. بذر استفاده شده رقم Regent × Cobra بود. نتایج نشان داد که حداکثر عملکرد دانه مربوط به تیمارهای ۵۰ و ۷۵ میلی متر با میزان عملکرد به ترتیب ۳۱۴۶ و ۳۱۶۵ کیلوگرم بر هکتار بود که با تیمار ۱۰۰ میلی متر با میزان عملکرد ۲۶۸۴ کیلوگرم بر هکتار اختلاف معنی داری را در سطح ۱% نشان دادند همچنین بیشترین تعداد دانه در غلاف و غلاف در بوته از تیمار ۵۰ میلی متر به دست آمد. بیشترین کارایی مصرف آب در تیمار ۱۰۰ میلی متر با میزان ۰.۳۹۴ کیلوگرم در مترمکعب بود که با سایر تیمارها در سطح ۱% اختلاف معنی دار داشت. تاثیر مقادیر مختلف کود نیتروژنه بر صفات اندازه گیری شده از قبیل کارایی مصرف آب، عملکرد دانه، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، ارتفاع بوته و وزن هزار دانه معنی دار شد. اثرات متقابل آبیاری و کود نیتروژن بر همه شاخص های اندازه گیری شده معنی دار شد و بیشترین عملکرد از تیمار ۷۵ میلی متر و ۱۱۲ کیلوگرم در هکتار اوره با میزان ۳۴۹۸ کیلوگرم در هکتار و کمترین میزان از تیمار۱۰۰ میلی متر و ۱۱۲ کیلوگرم در هکتار اوره با میزان ۲۴۰۱ کیلوگرم در هکتار به دست آمد؛ بنابراین جهت افزایش عملکرد محصول کلزا تحت شرایط آب و هوایی بروجرد مصرف کود نیتروژنه به میزان ۰.۷ برابر توصیه موسسه تحقیقات خاک و آب و دور آبیاری بر اساس ۷۵ میلی متر تبخیر تجمعی توصیه می گردد.کلیدواژه ها
تنش آبی, درصد روغن, عملکرد دانه, نیتروژناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.