ساختارهای سیاسی مساعد در ظهور جنبش ملی نفت بر اساس نظریه جنبش نیل اسملسر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه علوم سیاسی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IPSAJ-12-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس نعیمی جورشری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات

منصور وثوقی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات

علیرضا کلدی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات

چکیده

هدف عمده مقاله حاضر عبارت است از ارزیابی ساختارهای سیاسی مساعد برای ظهور جنبش ملی نفت براساس نظریه رفرم اسملسر. سوال اصلی مقاله عبارت است از اینکه ماهیت ساختارهای سیاسی در دوره قاجاریه و پهلوی اول چگونه شرایطی مساعد را برای بروز و ظهور جنبش ملی نفت فراهم نموده است. یافته های تحقیق نشان داده است که ساختار سیاسی دوره قاجاریه بر مبنای دو مولفه کلان استبداد شرقی و پاتریمونیالیسم قابل تبیین است. یافته ها همینطور بیان می کند که سال های ۱۲۹۹ و ۱۳۰۵ دوره حاکمیت دوگانه است و ماهیت ساختار سیاسی دوره پهلوی اول نیز به دو بخش دیکتاتوری شبه مدرن (۱۳۰۵-۱۳۱۲) و استبداد شبه مدرن (۱۳۱۲-۱۳۲۰) بوده است. مقاله نتیجه گرفته است که فقدان قانون مندی در ساختار سیاسی بلندمدت، شرایط مساعدی را برای ظهور جنبش ملی نفت در دهه ۱۳۲۰ فراهم نموده است. روش تحقیق مقاله تاریخی بوده و روش گرداوری داده ها نیز کتابخانه ای است.

کلیدواژه ها

ساختار سیاسی, جنبش ملی نفت, نیل اسملسر, قاجاریه, پهلوی اول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.