فراتحلیل کیفی مطالعات رفتار رای دهی در ایران: ۱۳۹۷-۱۳۶۰

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه علوم سیاسی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IPSAJ-16-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه شیخ زاده جوشانی

استادیار گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و الهیاتدانشگاه شهید باهنر کرمان

یحیی کمالی

دانشیار علوم سیاسی (سیاستگذاری عمومی) دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه شهید باهنر کرمان

مجتبی یزدی زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد علومسیاسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

رای دهی به عنوان یک کنش سیاسی، به رفتار رای دهندگان بستگی دارد. در ایران، به استناد اصل ششم قانون اساسی اداره امور کشور با اتکاء به آراء عمومی تعریف و انتخابات گوناگونی برگزار شده است. ازاین رو، موضوع رفتار رای دهندگان ایرانی موردتوجه بسیاری از پژوهشگران حوزه مطالعات انتخاباتی قرارگرفته است. تعدد و پراکندگی این مطالعات، پژوهش حاضر را وا داشته تا برای اولین بار به کمک روش فراتحلیل کیفی مطالعات انجام شده را ذیل «مطالعات رفتار رای دهی»، شناسایی، دسته بندی و ارزیابی کند. جامعه آماری شامل مقالات علمی پژوهشی و ترویجی است که در پایگاه های علمی مجلات تخصصی داخلی در بازه زمانی ۱۳۶۰ تا ۱۳۹۷ نمایه شده است. طی فرایند ارزیابی، تعداد ۳۵ اثر درون گنجی و برای ارزیابی ثانویه یافته ها، مورد ارزیابی قرارگرفت. یافته ها نشان می دهد، دهه ۱۳۹۰، به لحاظ حجم پژوهش ها نقطه عطفی در مطالعات رفتار رای دهی در ایران بوده است. مردان بیشترین سهم از انتشار مطالعات را داشته اند. انتخابات مجلس دوره دهم بیشترین مورد مطالعه و شهر تهران و رای دهند گان عادی به ترتیب، بیشترین میدان و مورد مطالعاتی را به خود اختصاص داده اند. همچنین عوامل جامعه شناختی با بیشترین فراوانی، موثرترین عامل بر رفتار رای دهی ایرانیان شناسایی شده اند.

کلیدواژه ها

فراتحلیل, انتخابات, رفتار رای دهی, مطالعات رفتار رای دهی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.