ارزیابی تاثیر عوامل محیطی بر ساماندهی نواحی شهری با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP): مطالعه موردی نواحی شهر سمنان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GRD-1-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید کامیابی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان،

مهدیه ذوالفقارخانیان،

دانشجوکارشناسی ارشد جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان،

چکیده

   ساماندهی نواحی شهری یکی از تصمیمات پیچیده و در عین حال حساس می­باشد که توجه به آن از دیدگاه جغرافیایی مهم است. استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در تصمیم گیری­های مهم شهری، قابلیت اطمینان تصمیم­گیری را افزایش می­دهد. لذا این تحقیق با هدف ارائه یک رویکرد جدید در ساماندهی نواحی شهری سمنان و کمک به تصمیم گیران شهری در اولویت­بندی نواحی مناسب و ساماندهی آن با کمک روش تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش توصیفی و استنباطی استفاده شد. جهت وزن­دهی معیارها و پارامترهای مربوط، از مدل سلسله مراتبی AHP به دو روش استفاده از دانش کارشناسانو استفاده از مدل­های ریاضی استفاده گردیده است. در روش اول از نظریات و تجربیات کارشناسان و اساتید مجرب و در روش دوم از نرم افزار Export choice استفاده شده است. نتایج نشان می­دهد که شرایط اقلیمی به موازات سایر عوامل محیطی از مهم­ترین عوامل موثر در شکل­گیری و تکوین و تداوم حیات شهری سمنان به شمار می­آید. به منظور ساماندهی در سه ناحیه شهر سمنان با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، ناحیه ۱ (اولویت اول) و ناحیه ۲ (اولویت سوم) و ناحیه ۳ در اولویت دوم برای برنامه­ریزی در جهت بهبود شرایط محیطی اولویت­بندی شده­اند. بنابراین به منظور بهسازی و نوسازی نواحی شهری سمنان لازم است که اوضاع اقلیمی متناسب با محیط مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ساماندهی, آب و هوا, AHP, سمنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.