رویکردها به معماری بومی در نظریه پردازی مدرن معماری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه معماری اقلیم گرم و خشک، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SMB-3-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود ناری قمی

دانشجوی دکتری معماری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سجاد دامیار

دانشجوی دکتری معماری، دانشگاه تهران و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ایلام، ایلام، ایران

چکیده

نگاه تحلیلی به معماری بومی محصول یک روند تکاملی تاریخی نیست، بلکه نشان از نیازی دارد که برخلاف طبیعت خود معماری بومی که فاقد ادعای تئوریک است، در درجه اول در حوزه ذهنی و نظری شکل گرفته است . این نیاز تئوریک، که پس از دوران رنسانس خود را آشکار می کند، وجوه مختلفی دارد که انطباق آن با برخی ویژگی ها در معماری بومی، نظریه پردازان و سپس معماران را به سوی این   نوع از معماری جلب می کند     . این ویژگی ها و نوع بهره برداری نظریه پردازانه و سپس عملی از آن ها که در حدود     ۵ قرن اخیر، مورد ارجاع تئوریک بوده است، ساختار این نوشتار را تشکیل م ی دهد . دسته بندی سه گانه ای که اینجا مورد استفاده قرار میگیرد، براساس مقیاس بهره بردای از کیفیات معماری بومی در   نظر و عمل معمارانه در دوران نظریه پردازی معماری بعد از رنسانس است؛ اصالت مبد ئی، ارجاعی است   به کیفیتهای معماری بومی برمبنای فرض بدوی و اصیل بودن آن که آن را نقطه ای برای حرکت که   بازگشتی در آن نیست، مورد نظر قرار می دهند     . اصالت الگویی در آن سوی طیف و در قطب مقابل، آن را واجد ارزش در همه     « عینیت » ارجاعی تقلیدی (بصورت کلی یا جزئی ) به معماری بومی است که زمان ها یا دستکم تا دوران حاضر می داند     . دسته سوم اصالت مدلی به آن ارجاعاتی می پردازد که معماری بومی را بصورت عینی قابل تداوم نمی داند، اما در آن اصول یا جنوتایپ هایی را شناسایی می کند   که میتواند یا باید به زبان معاصر ترجمه و مورد اس تفاده واقع شود     . با این وصف، باید توجه کرد که در این بررسی، آن رویکردهای نظری و عملی مورد اشاره اند که معماری بومی را نه بخاطر حفاظت از آن یا   امکان پذیر ساختن تداوم آن، بلکه به عنوان وسیله ای برای امری دیگر در معماری، مورد استفاد ه قرار   داده اند       .   کلید

کلیدواژه ها

معماری بومی, اصالت مبدئی, اصالت الگویی, اصالت مدلی, نظریه پردازی مد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.