"پایه داری" وجه مغفول رویکرد "معماری پایدار" در نسبت با طبیعت
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: دوفصلنامه معماری اقلیم گرم و خشک، دوره: 5، شماره: 5
- کد COI اختصاصی: JR_SMB-5-5_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 319
نویسندگان
استادیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه یزد
پژوهشگر دکتری معماری، دانشگاه شهید بهشتی تهران
چکیده
این مقاله با هدف ارتقاء مفهوم معماری پایدار، در پی پاسخ به این سوال است که "چگونه میتوان رابطه هم افزایی میان معماری و طبیعت برقرار ساخت؟" در این مسیر با بهرهگیری از روشی کیفی و ترکیبی، پس از آسیب شناسی تفکر پایداری محیطی در معماری بر پایه متون حوزه دانش پایداری و معرفی شکل مطلوب رابطه معماری و طبیعت مبتنی بر مبانی ایرانی اسلامی و تلخیص و تفهیم محتوای این متون از طریق روش تحلیل محتوا، سعی کرده وجه بنیادین اما مغفول "معماری پایدار" را شناسایی و در قالب روش استدلال منطقی، مفهوم "معماری پایه دار" را برای تکمیل آن مطرح نماید. سپس با رجوع به مصادیق موجود معماری گذشته ایران با روش نظریه مبنایی، پایه داری در معماری را که بر اساس فهم وجوه سه گانه طبیعت (کالبدی، ذاتی و نشانهای) در سه سطح عینی، سرشتی و نمادین با طبیعت گفتمان برقرار میکند، معرفی و تشریح نماید. متناظر با این سه سطح "حضور مستقیم عناصر طبیعی"،"بهرهمندی از قوانین طبیعی و ویژگیهای سرشتی "و"حضور نمادین عناصر طبیعی" در این معماری، هماهنگی قابل اعتمادی میان معماری و طبیعت را موجب میشود، هماهنگی که ضمن بهرهمندی معماری از طبیعت، نه تنها به طبیعت آسیب نمیرساند، بلکه باعث هم افزایی معماری و طبیعت نیز میگردد. به نظر میرسد توجه به مفهوم پایهداری و ذکر مصادیق آن در معماری گذشته ایران، میتواند مفهوم پایداری در معماری ایران را روشن ساخته و ارتقاء ببخشد.کلیدواژه ها
طبیعت, معماری پایدار, پایه داری, معماری پایه داراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.