بررسی میزان دور ریز دارو و آگاهی کارکنان اتاق عمل بیمارستان آیت اله کاشانی شهرکرد در رابطه با دور ریز دارو، در سال ۱۳۹۱

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دوره: 16، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_SKUMS-16-5_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام کریمی

Ayatollah Kashani Hospital

غلامرضا شبانیان

Faculty of Medicine

پرستو یارمحمدی

Ayatollah Kashani Hospital

چکیده

زمینه و هدف: امروزه به علت افزایش هزینه اثر بخشی مراقبت های بهداشتی توجه قابل ملاحظه ای به هزینه های داروها شده است. این پژوهش با هدف تعیین میزان دور ریز برخی داروهای رایج مصرفی در اتاق عمل چشم، گوش و حلق و بینی (ENT) و همچنین بررسی آگاهی کارکنان اتاق عمل بیمارستان آیت اله کاشانی شهرکرد در خصوص دور ریز داروها انجام گردید. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، میزان دور ریز برخی داروهای رایج اتاق عمل بیمارستان آیت اله کاشانی شهرکرد طی یک دوره سه ماهه بصورت روزانه بررسی و هزینه مالی آن ها برآورد گردید. همچنین آگاهی ۱۰۰ نفر از کارکنان شاغل در اتاق عمل این بیمارستان در خصوص دور ریز دارو با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بررسی گردید. یافته ها: در این مطالعه در دسته آمپول ها، قطره ها و سرم ها به ترتیب آمپول پروپوفول با ۴/۲۲%، قطره پیلوکاربین با ۹/۹۴% و سرم مانیتول با ۳/۵۹% بالاترین درصد دور ریز را به خود اختصاص دادند. کمترین درصد دور ریز متعلق به آمپول آتروپین (۹%) بود. از نظر مالی بیشترین بار مالی به ازای هر بیمار متعلق به پروپوفول (۲۱۰۰۰ ریال) و کمترین متعلق به آتروپین (۱۰۶۶ ریال) بود. نمره آگاهی آزمودنی ها در خصوص دور ریز دارو ۸۲% برآورد گردید. نتیجه گیری: با توجه به وجود دوزهای متفاوت داروئی و روش های مختلف مصرف، این میزان دور ریز گزارش شده در این مطالعه قابل توجیه نمی باشد، لذا مسئولین علاوه بر توجه به مقوله تولید و تهیه دارو می بایست به مقوله مصرف نیز توجه بیشتری نمایند.

کلیدواژه ها

Drug wastage, Financial cost, Knowledge, Hospital, دور ریز دارو, هزینه مالی, آگاهی, بیمارستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.