بررسی استفاده از سنگ پامیس همراه با راکتور ناپیوسته متوالی برای تصفیه فاضلاب صنایع لبنی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دوره: 16، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SKUMS-16-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهربان صادقی

shahrekord university of medical sciences

حبیب کریمی

shahrekord university of medical sciences

عبدالمجید فدایی

shahrekord university of medical sciences

مرتضی سدهی

shahrekord university of medical sciences

چکیده

زمینه و هدف: صنایع لبنی مقادیر زیادی فاضلاب تولید می کنند که دارای غلظتهای بالایی از مواد آلی کربنی ونیتروژنی است. تخلیه این فاضلاب ها بصورت تصفیه نشده به محیط منجر به ایجاد آلودگیهای شدیدی می شود. هدف از این مطالعه بررسی میزان تاثیر استفاده از سنگ پامیس همراه با راکتور ناپیوسته متوالی برای حذف ترکیبات آلی در فاضلاب های لبنی بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی که درمقیاس کارگاهی انجام شد، از دو فرایند راکتور ناپیوسته متوالی معمولی و مجهز به سنگ پامیس، بعنوان مدل های تصفیه استفاده گردید. در مرحله راه اندازی سیستم ها، لجن تصفیه خانه فاضلاب شهری برای مدت ۹ روز تحت فرایند خودهی قرار گرفت. سپس ۵/۲ لیتر از این لجن در مرحله بعدی به هر کدام از راکتورها تلقیح شد. درمرحله بهره برداری، راکتورها بمدت ۳۶ روز مورد پایش مستمر قرار گرفتند و کارایی هر سیستم در حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (BOD۵)، درصد جامدات کل (TS) و کل نیتروژن کجلدال (TKN) اندازه گیری شد. یافته ها: میانگین راندمان حذفCOD ، BOD۵، TS و TKN برای راکتور فاقد بستر به ترتیب ۴/۹±۸/۶۱، ۶/۸±۵/۵۸، ۵/۲±۹/۶۴ و ۵/۲۲±۵/۴۶ درصد و برای راکتور مجهز به بستر به ترتیب ۴/۹±۵/۶۷، ۸/۱۱±۴/۶۳، ۰/۳±۷/۶۶ و ۷/۱۵±۲/۶۲ درصد بدست آمد. بر اساس این نتایج، راندمان حذف TKNو CODتوسط سیستم مجهز به بستر تفاوت معناداری با راندمان حذف این پارامترها توسط سیستم فاقد بستر دارد (۰۵/۰P< ). نتیجه گیری: این مطالعه افزایش راندمان حذفCOD ، BOD۵، TS و TKN در راکتور ناپیوسته متوالی وقتی از سنگ پامیس بعنوان بستر رشد میکروبی در راکتور استفاده شود را به اثبات رسانید. این مدل می تواند بعنوان گزینه ای مناسب جهت تصفیه فاضلاب های لبنی مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Sequencing batch reactor, Pumice stone, Wastewater, Dairy industries, راکتور ناپیوسته متوالی, سنگ پامیس, صنایع لبنی, فاضلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.