یادگیری فرهنگی اجتماعی از طریق برنامه های غذایی شبکه های ماهواره ای «من وتو» و «جم فود»

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علمی رسانه های دیداری و شنیداری، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTV-14-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 566
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزاله حسنیان

دانشجوی دکتری مدیریت رسانه، گروه مدیریت رسانه، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران.

سید محسن بنی هاشمی

استادیار، گروه مدیریت رسانه، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران. (نویسنده مسئول)

عبدالرضا سبحانی

استادیار، گروه مدیریت رسانه، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران.

چکیده

شیوه تغذیه و غذا خوردن می تواند باعث نفوذ فرهنگ، ایجاد تغییر در تفکر، شیوه زیست و عادت های فردی و اجتماعی شود. تغذیه اگر دچار دگرگونی و انحراف از سبک زندگی شود، این خطر ممکن است پیش آید که فرهنگ دگرگون شود. ماهواره­ها به دلیل ماهیتی که دارند در بی­هویت کردن جوامع نقش دارند و غفلت خبرگان و مسئولان ایرانی موجب آسیب­دیدن جامعه ایران می­شود. مساله اساسی این پژوهش، وقوع دگرگونی فرهنگی از طریق تحول تغذیه­ای در خلاف جهت سبک زندگی ایرانی است. هدف پژوهش پیش­رو، بررسی وضعیت محتوای فرهنگی برنامه­های سبک زندگی تغذیه­ای ماهواره و نقش آنها بر حفظ و دگرگونی فرهنگ در یادگیری اجتماعی و روش آن مبتنی بر رویکرد تحلیل محتوای کیفی است. در این مطالعه برای جمع­آوری داده­ها، دو برنامه از شبکه­های غیرایرانی فارسی زبان برای نمونه انتخاب شده است. روش نمونه­گیری هدفمند انتخابی است. یافته­ها نشان داد هفت مقوله «نمود فرهنگ در برنامه­های غذایی ماهواره­ای»، «طبخ غذا»، «جامعه­شناسی غذا»، «حذف، مخالفت یا بی­اعتنایی به مفاهیم مذهبی»، «وضعیت تجمل­گرایی»، «اوقات فراغت» و «ظاهر و ساخت برنامه» همراه با زیرمقوله­های آنها در برنامه­های فارسی زبان ماهواره­ای نمایش داده شده است. نقش عوامل فرهنگی در این مقوله­ها بر یادگیری اجتماعی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و افراد، الگوهای رفتاری متناسب با وقایع مشاهده شده در محیط­های خود، ازجمله تصاویر تلویزیونی را اتخاذ می­کنند. برنامه­های تغذیه­ای ماهواره­ای به علت رویکرد و سیاست­های متفاوتی که با رسانه­های داخلی دارند، محتوای متفاوتی را ارائه و تاثیری که بر یادگیری اجتماعی مخاطب دارند، می­توانند زمینه­ساز تغییر سبک زندگی و فرهنگ شوند.

کلیدواژه ها

رسانه, تلویزیون, فرهنگ, سبک زندگی, تغذیه, یادگیری اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.