طراحی مدل اقتصاد رسانه ای صنایع خلاق در شبکه های اجتماعی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علمی رسانه های دیداری و شنیداری، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTV-14-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی شریفی

دانشیار مدیریت رسانه، گروه مدیریت رسانه، دانشکده مدیریت ، پردیس البرز، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

ابوالفضل دانایی

استادیارمدیریت رسانه، گروه مدیریت رسانه ، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان،ایران.

سعید هوشیار

دانشجوی دکتری مدیریت رسانه، گروه مدیریت رسانه، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران. (نویسنده مسئول)

چکیده

صنایع خلاق با داشتن مدل اقتصاد رسانه­ای در فضای شبکه اجتماعی، دارای کارکردهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بوده و پتانسیل­های تولید ثروت را در ابعاد مختلف دارند. هدف این پژوهش، طراحی مدل اقتصاد رسانه­ای صنایع خلاق در شبکه­های اجتماعی با استفاده از رویکرد فراترکیب است. روش پژوهش به صورت کیفی و با رویکرد فراترکیب انجام گرفته است. در این راستا، ۲۲۱ پژوهش مرتبط با موضوع به عنوان نمونه اولیه ارزیابی شدند که در پایگاه های علمی معتبر از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ قابل دسترسی بودند. پس از غربال گری مطالعات مرتبط، ۱۸ مطالعه به روش نمونه­گیری هدفمند بررسی و انتخاب شدند تا نتایج و یافته­ها با استفاده از نرم افزار کیفی اطلس­تی­آی با هم ترکیب و تحلیل شوند. نتایج بررسی باهدف سنتزپژوهی، با استفاده از روش کیفی گرانددتئوری (نظریه داده­بنیاد) نشان داد ۱۶۷ کد اولیه، ۳۰ مفهوم محوری و ۹ مقوله اصلی شامل مقوله محوری «اقتصاد رسانه­ای صنایع خلاق» بود که «اقتصاد­محوری»، «دانش­محوری»و «هویت­محوری» به­عنوان عوامل علی تاثیرگذار بر مقوله محوری،«اطلاع­رسانی و آموزش­محوری» به عنوان عوامل زمینه­ای (بسترها)، «خلاقیت و نوآوری» و «سیاست گذاری در شبکه­های اجتماعی» به عنوان راهبردها و «ایده­محوری» به عنوان عامل مداخله­گر منجر به پیامدهای «حکمرانی فرهنگی» و «اکوسیستم رسانه­ای» شناسایی شدند. پیشنهادها و توصیه های سیاستی پژوهش به برنامه­ریزی نظام­مند در شیوه کسب درآمد با رویکرد اقتصاد محوری، تدوین برنامه های دانش­محور با هدف دانش­اندوزی، تسهیم آن، هویت­محوری با دادن هویت به کاربران در حوزه صنایع خلاق، دادن اطلاعات و آموزش­های لازم به کاربران و عناصر سازمانی، با راهبرد نوآوری و خلاقیت و سیاست گذاری در عرصه شبکه­های اجتماعی مرتبط است.

کلیدواژه ها

صنایع خلاق, اقتصاد رسانه, شبکه های اجتماعی, رویکرد فراترکیب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.