بررسی اثر بخشی تحریک قشر پیش پیشانی خلفی- جانبی از روی جمجمه با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی بر میزان ولع مصرف کراک هروئین

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SKUMS-18-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 366
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مونا شریفی فردشاد

Azad Universitty, Karaj, Iran.

حسن شمس اسفندآباد

Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran.

پیمان حسنی ابهریان

Neuroscience Dept., Institute for Cognitive Studies, Tehran, I.R. Iran

چکیده

زمینه و هدف: مرحله ی ولع در چرخه ی اعتیاد به عنوان عنصر کلیدی در عود مصرف فرض شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی تحریک قشر پیش پیشانی خلفی- جانبی از روی جمجمه با استفاده از جریان مسقیم الکتریکی بر میزان ولع مصرف کراک هروئین بود. روش بررسی: طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی دو سو کور مقطعی، با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی آماری را کلیه مردان راست دست مبتلا به سوء مصرف و وابستگی به کراک هروئین به روش تدخینی مراجعه کننده به ۱۰ مرکز ترک اعتیاد در شهر تهران در نیمه ی اول سال ۱۳۹۳ که تحت درمان نگهدارنده با متادون بودند، تشکیل دادند (۴۶n=). بر اساس معیارهای ورود به مطالعه ۴۰ نفر از کسانی که بالاترین نمرات را پس از آزمون سنجش ولع القائی کسب کردند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تخصیص تصادفی در دو گروه ۲۰ نفره آزمایش و کنترل (۲۰=۲=n۱n) جای گرفتند. گروه آزمایشی (۲۰n=) طی دو جلسه، تحریکات آندال راست و کاتدال راست را به صورت تصادفی به مدت ۲۰ دقیقه با فاصله زمانی ۷۲ ساعت بین جلسات تحریک بر ناحیه ی پیش پیشانی خلفی- جانبی دریافت نمود و گروه کنترل (۲۰n=) ۱ جلسه به مدت ۲۰ دقیقه تحریک پلاسبو را بر همین ناحیه دریافت کرد. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد، تحریک آندال راست/ کاتدال چپ ناحیه ی پیش پیشانی خلفی- جانبی مغز، به طور معنی داری ولع مصرف کراک هروئین را در مقایسه با تحریک پلاسبو کاهش می دهد (۰۵/۰P< )، اما رابطه ی معنی داری بین تحریک کاتدال راست/ آندال چپ این ناحیه و کاهش ولع مصرف القائی مشاهده نشد (۰۵/۰P> ). نتیجه گیری: به کارگیری روش تحریک الکتریکی مغزی به عنوان یک روش درمانی مکمل برای کاهش ولع مصرف مواد پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Keywords: Addiction, Cue- Induced Craving, Heroin Crack, Transcranial Direct Current Stimulation, Men., کلید واژه ها: اعتیاد, ولع القائی, کراک هروئین, تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه, مردان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.