استفاده از بیوآکوستیک در شناسایی و کنترل حشرات آفت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE05_186
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 947
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رشادصدقی

استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.

چکیده

کاربرد بی رویه سموم شیمیایی برای کنترل آفات گیاهی باعث آلودگی خاک، هوا و آبهای سطحی و زیرزمینی می شود، در نتیجه به گونه های غیر هدف و انسان نیز آسیب می رساند. روش های کنترل غیر شیمیایی آفات شامل کنترل فیزیکی، بیولوژیکی، ژنتیکی و شیوه های مدیریت تلفیقی آفت همواره به عنوان روش هایی برای کاهش آلودگی ناشی از مصرف سموم شیمیایی مورد حمایت عموم قرار گرفته است. از جمله روش های کنترل فیزیکی، به کارگیری وسایل الکترونیکی آکوستیک (صوتی یا فراصوتی) است که به عنوان دافع الکتریکی، عامل اختلال در جفت گیری و ترساننده یا آفت کش الکترونیکی عمل می کنند. دانشمندان با الگوبرداری از سیگنال های بیو آکوستیک که حشرات برای ایجاد ارتباط جنسی با یکدیگر تولید کرده و یا برای فرار از شکارچیان نسبت به آن واکنش نشان میدهند، گونه های مختلف حشرات را شناسایی و طبقه بندی نموده اند. همچنین با انتشار صدای مصنوعی حشرات، باعث ایجاد اختلال در عمل جفت گیری یا جذب جنس مخالف و گرفتار کردن آنها شده و از این روش در جهت کاهش جمعیت آفات استفاده می کنند. تحقیقات نشان داده است که روش کنترل آکوستیک می تواند به عنوان یک مکمل موثر و کم هزینه برای کنترل شیمیایی آفات بکار گرفته شود. در این متن به چند مورد از مطالعات کنترل آکوستیک حشرات آفت اشاره شده است.

کلیدواژه ها

آفات گیاهی، بیواکوستیک، صوت، فراصوت، کنترل غیر شیمیایی آفت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.