نگاه اجمالی به ابعاد تنوع زیستی کشاورزی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE05_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا محمدی

استادیار مرکز تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان شاهرود

چکیده

تنوع زیستی کشاورزی اساس پایداری تولید و امنیت غذایی را تشکیل می دهد. در اینجا تلاش بر آن است بر اساس مستندات علمی ابعاد مختلف تنوع زیستی بوم نظامهای کشاورزی کشور واکاوی گردد. ایران از تنوع زیستی کشاورزی غنی برخوردار است. ولی بدلیل شرایط خاص اقلیمی نظام مبتنی بر گندم با یکنواختی توزیع مکانی مهمترین نظام زراعی کشور را تشکیل می دهد. گرچه از نظر تنوع گونه ای ۳۷ گونه زراعی در ایران کشت می شود. ولی ویژگی اصلی نظام های تولید رایج تنوع کم و غالبیت چند گونه محدود بویژه غلات است. از نظر غنای واریته ای گندم و برنج بیشترین غنای واریته ای را در بین محصولات کشور دارند. در حالیکه غنای دانه های روغنی بسیار اندک است. در گندم آبی ۱۰ واریته ۸۴ درصد و در گندم دیم ۲ واریته ۲۹ درصد سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است. لذا تنوع مکانی کلیه واریته های محصولات زراعی کشور پایین است.

کلیدواژه ها

بوم نظام ، تنوع گونه ای ، تنوع واریته ای، نظامهای زراعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.