تهدیدات جهانی تنوع زیستی خاک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE05_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 518
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی صادقی پور مروی

دکتری بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، محقق بخش تحقیقات آبخیزداری و بهره وری منابع آب و خاک، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران.

چکیده

اطلس جهانی تنوع زیستی، مرجعی جهان شمول از سطوح مختلف تنوع زیستی موجود در این کره خاکی بوده که به بررسی اثرات تنوع زیستی در اکوسیستم خاک و از جمله اکوسیستم خاک کشاورزی پرداخته است. هدف این اطلس، شناسایی عوامل تاثیر گذار بر تنوع زیستی اکوسیستم خاک (از جمله خاک کشاورزی و ارایه راهکارهای مدیریتی بر حصول عملکرد مطلوب خاک های جهان بوده تا ضمن ارائه راهکارهای عملی در راستای حفظ و ارتقای شاخص های تنوع زیستی خاک، بر رفاه و حیات پایدار بشر اثرگذار باشد. در این اطلس تهدیدات جهانی تنوع زیستی خاک به ترتیب زیر عنوان شده اند. آلودگی های زیست محیطی، تغییر اقلیم، تخریب زیستگاه های طبیعی، تغییر کاربری اراضی، عملیات نامناسب کشاورزی، عدم توجه به آمایش سرزمین، جدایی جغرافیایی گونه ها با احداث راه گذر، آلودگی های نفتی در خاک مجاور پالایشگاه ها، تخریب اراضی کشاورزی در اثر جنگ، گسترش رو به فزاینده خاک های مسئله دار (شور و سدیمی)، سوزاندن بقایای گیاهی پس از برداشت، مصرف نامتعادل سم و کود شیمیایی، عدم توجه به توان حاصلخیزی خاک، عدم رعایت تناوب کشت، بکارگیری پلیمر های نفتی و مالچ ها و کاربرد سوپر جاذب ها. از این میان، ۴ تهدید جهانی تنوع زیستی برای خاک کشاورزی عبارتند از آلودگی خاک، تغییر کاربری اراضی کشاورزی، پدیده تغییر اقلیم و شیوع گونه های مهاجم. افزایش آگاهی عمومی و مدیریت به هنگام این موارد از تنش های آتی در جوامع زیستی خاک جلوگیری خواهد کرد.

کلیدواژه ها

تنوع زیستی، حاصلخیزی خاک، سلامت خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.