بررسی رابطه جرم و مجازات در حقوق کیفری ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین دوره همایش ملی پژوهش در علوم اجتماعی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCONF07_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا منصورصفائیان

چکیده

اصل تناسب و رابطه جرم و مجازات، به عنوان یکی از اصول حاکم بر تعیین مجازات ها، در سال های اخیر مورد توجه بیشتریقرار گرفته است. علت اصلی این امر را باید گسترش رویکردهای مکافات گرایانه در فلسفه مجازات دانست. هدف اصلی در اینابتدا مبنا و ریشه تناسب و رابطه جرم و مجازات در مبحث و فلسفه مجازات بررسی گردد و سپس شیوه متناسب ساختنمجازات با جرم از منظر حقوق کیفری ایران تحلیل شود. بایدها و نباید های ماهوی و شکلی جرم انگاری را با نگاهی به قوانینکیفری موجود مورد مطالعه قرار داده و به این نتیجه رسیده است که جرم انگاری های انجام شده در حقوق کیفری ایران بهخصوص در قلمرو جرائم تعزیری، هم از حیث ماهوی و هم از حیث شکلی کمتر منطبق بر اصول و مبانی آن بوده است. که باتوجه به محوریت مجرم و جامعه در برقراری تناسب،دو مکتب اصلی کیفرگرائی و فایده گرائی در این مورد پدید آمده اند کهاولی بر تناسب کیفر مجرم با جرم و دومی بر فایده پیشگیرانه مجازات مجرم در جامعه تاکید دارد.در مقاله حاضر به بررسیمبانی اصل تناسب در این دو مکتب خواهیم پرداخت.

کلیدواژه ها

جرم، مجازات، اصل تناسب، کیفرگرائی، فایده گرائی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.