کاهش لجن زایی در سواحل جنوبی دریای خزر (حوضه آبگیر پره سر)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه دریا فنون، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMT-7-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مصطفی سیادت موسوی

استادیار دانشگاه علم و صنعت، دانشکده عمران

محمدعلی لطفی تاکامی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علم و صنعت، دانشکده عمران

چکیده

لجن زایی در حوضه های بنادر و آبگیرها مشکلی رایج در بسیاری از این سازه ها بوده و با عملکرد بندر که ایجاد محیطی محافظت شده با شرایط سکون است، ارتباط موثر دارد. در این تحقیق لجن زایی در آبگیر پره سر مورد مطالعه قرار گرفته است. سعی بر آن شده تا با اقدامات سازه ای، از جمله استفاده از شکل ژاپنی با رسوب گیر و شکل اروپایی با ورودی در سمت راست، امکان کاهش لجن زایی در ورودی و درون آبگیر مورد بررسی قرار گیرد. برای مدل سازی منطقه با توجه به گل موج موجود، سناریوهایی براساس ارتفاع و جهت موج ورودی در نظر گرفته شده و اثر هر موج به همراه جفت شدگی با جریان، بر روی لجن زایی آبگیر لحاظ شده است. نتایج به دست آمده از شبیه سازی مدل نشان داد علی رغم اینکه در حدود ۵۱ درصد از سال در منطقه پره سر جریان به طور منفرد حاکم است، جریان به تنهایی نقش عمده ای در ایجاد لجن زایی در ورودی و درون آب گیر ندارد. نتایج حاصل از سناریوها نشان می دهد که شکل ژاپنی با رسوب گیر توانسته در مجموع میزان لجن زایی را حدود ۲۳ درصد کاهش دهد. بهترین حالت برای کاهش لجن زایی شکل اروپایی با ورودی در سمت راست است که توانسته مقدار لجن زایی را در ورودی آبگیر حدود ۴۱ درصد کاهش دهد.

کلیدواژه ها

لجن زایی, آبگیر, رسوب گیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.