بررسی تزریق پذیری و تخمین خورند سیمان در ساختگاه سد خرسان II

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های زیرساخت های عمرانی، دوره: 6، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_CER-6-11_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله سهرابی بیدار

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران

مرتضی مظفری

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران

عباس ذوالفقاری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تربیت

احمد رستگارنیا

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی

چکیده

تزریق سیمان روشی متداول برای آب بندی و تحکیم پی و تکیه گاه های سد می باشد. در پروژه های سدسازی معمولا بخش مهمی از منابع اختصاص یافته، صرف عملیات تزریق می گردد؛ بنابراین نداشتن برآوردی از مقادیر خورند سیمان می تواند در برنامه ریزی اجرای پروژه موثر باشد. یکی از عوامل اصلی موثر بر تزریق و مقدار خورند سیمان، مشخصات جایگاه زمین شناسی است. در این مقاله، با استفاده از داده های پانل تزریق آزمایشی در سنگ های آهکی تکیه گاه چپ سد خرسان II، رابطه بین خورند سیمان و چهار پارامتر شاخص کیفی سنگ، عدد لوژن، فاصله داری درزه ها و بازشدگی درزه ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که خورند سیمان دارای رابطه ای معکوس با شاخص کیفی و فاصله داری درزه ها است، اما با عدد لوژن و بازشدگی درزه ها رابطه مستقیم دارد. در بین پارامترهای ذکر شده، عدد لوژن دارای بیشترین همبستگی با خورند سیمان است، با این حال، همبستگی ضعیف نشانگر اثرگذاری عوامل دیگری نیز می باشد. با توجه به این مسئله مقادیر خورند سیمان به میزان فشار تزریق نرمال گردیده و همبستگی آن با پارامترهای مورد اشاره بررسی شد. نتایج، بهبود قابل توجی، به خصوص در رابطه بین خورند نرمال شده و عدد لوژن نشان داد و ضریب تعیین بیش از ۷/۰ حاصل گردید. رابطه ارائه شده می تواند در تخمین خورند سیمان در ساختگاه های مشابه مورد سنجش و آزمون قرار گیرد. تزریق سیمان روشی متداول برای آب بندی و تحکیم پی و تکیه گاه های سد می باشد. در پروژه های سدسازی معمولا بخش مهمی از منابع اختصاص یافته، صرف عملیات تزریق می گردد؛ بنابراین نداشتن برآوردی از مقادیر خورند سیمان می تواند در برنامه ریزی اجرای پروژه موثر باشد. یکی از عوامل اصلی موثر بر تزریق و مقدار خورند سیمان، مشخصات جایگاه زمین شناسی است. در این مقاله، با استفاده از داده های پانل تزریق آزمایشی در سنگ های آهکی تکیه گاه چپ سد خرسان II، رابطه بین خورند سیمان و چهار پارامتر شاخص کیفی سنگ، عدد لوژن، فاصله داری درزه ها و بازشدگی درزه ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که خورند سیمان دارای رابطه ای معکوس با شاخص کیفی و فاصله داری درزه ها است، اما با عدد لوژن و بازشدگی درزه ها رابطه مستقیم دارد. در بین پارامترهای ذکر شده، عدد لوژن دارای بیشترین همبستگی با خورند سیمان است، با این حال، همبستگی ضعیف نشانگر اثرگذاری عوامل دیگری نیز می باشد. با توجه به این مسئله مقادیر خورند سیمان به میزان فشار تزریق نرمال گردیده و همبستگی آن با پارامترهای مورد اشاره بررسی شد. نتایج، بهبود قابل توجی، به خصوص در رابطه بین خورند نرمال شده و عدد لوژن نشان داد و ضریب تعیین بیش از ۷/۰ حاصل گردید. رابطه ارائه شده می تواند در تخمین خورند سیمان در ساختگاه های مشابه مورد سنجش و آزمون قرار گیرد.  

کلیدواژه ها

تزریق, خورند سیمان, عدد لوژن, بازشدگی درزه, سد خرسان II

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.