اثر زمان و دمای غوطه وری بر مشخصات فصل مشترک آلومینیم خالص و فولاد ساده کربنی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه ریخته گری، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOU-2-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی برادران مهرآباد

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران

مهدی دیواندری

دانشیار، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران

حسن ثقفیان لاریجانی

دانشیار، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

برای دستیابی به یک کامپوزیت جفت-فلزی قابل قبول از دو فلز، بررسی مشخصات فصل مشترک آنها ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق اتصال بین یک نمونه فولاد ساده کربنی و آلومینیم خالص تجاری و نحوه تشکیل و رشد ترکیبات بین فلزی در فصل مشترک مورد بررسی قرار گرفت.  میله های فولادی، در زمان های مختلف ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ دقیقه در دماهای ۶۸۰، ۷۲۰، ۷۶۰ و ۸۰۰  درجه سانتیگراد، درون مذاب آلومینیم خالص نگه داشته شده و سپس از مذاب بیرون آورده و در هوا خنک شدند. پس از نمونه گیری از مقاطع، ریزساختار فصل مشترک تشکیل شده بین زیرلایه ی فولادی و آلومینیم با میکروسکوپ نوری (OM)، میکروسکوپ الکترونی (SEM)، اسپکتروسکوپی اشعه ایکس (EDS) و ریزسختی سنجی ویکرز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که لایه ی بین فلزی  از دوترکیب بین فلزی  FeAl۳ و Fe۲Al۵ تشکیل شده است. با افزایش دما و زمان غوطه وری نوع ترکیبات تشکیل شده بدون تغییر بوده و فقط ضخامت لایه ی بین فلزی  تغییر کرده است. برای بررسی سختی فازهای تشکیل شده، تست ریزسختی سنجی ویکرز در راستای عمود بر فصل مشترک نشان داد که سختی فصل مشترک واکنشی ایجاد شده به دلیل وجود ترکیبات بین­فلزی سخت و ترد، بالاتر از سختی فلزات پایه فولاد و آلومینیم است. سینیتیک تشکیل ترکیبات مورد بحث قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

کامپوزیت دو فلزی, فصل مشترک فولاد / آلومینیم, غوطه وری, ترکیبات بین فلزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.