اثر تغییر تقاضای نهایی بر ارزش افزوده با تاکید بر نقش صادرات: کاربرد مدل داده- ستانده در دوره ۱۳۹۰-۱۳۹۵

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و تجارت نوین، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JINET-15-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رمضان حسین زاده

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان

فاطمه اشرفی

دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

افزایش تقاضای نهایی در اقتصاد از متغیرهای اثرگذار بر رشد تولید و ارزش افزوده به شمار می­رود. بر این اساس هدف از این مطالعه بررسی اثر اجزای تقاضای نهایی بر تغییرات ارزش افزوده با تاکید بر نقش صادرات بین دو سال۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ با استفاده از رهیافت تجزیه ساختاری (SDA) در مدل داده-ستانده می­باشد. پایه­های آماری این مطالعه دو جدول داده- ستانده ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ کشور هستند. نتایج مدل نشان می دهد که تغییر ساختار صادرات (با ثابت بودن حجم صادرات) بین دو سال مورد مطالعه موجب افزایش ارزش افزوده کل اقتصاد به میزان ۳۱/۷۳۶۶۲  میلیارد ریال شده است. کاهش حجم صادرات بین دو سال نیز باعث کاهش ارزش افزوده کل اقتصاد به میزان ۲/۱۲۴۴۳ میلیارد ریال شده است. بیش ترین اثر مثبت تغییر ساختار صادرات متعلق به سه بخش «حمل و نقل و ارتباطات»، «عمده فروشی و خرده فروشی» و «آب، برق و گاز» بوده است. ارزش افزوده این سه بخش در اثر این عامل به ترتیب ۹۴/۹۲۴۸۱، ۵۲/۸۸۶۷۲ و ۷۷/۴۵۷۲۰ میلیارد ریال افزایش یافته است. از سوی دیگر، ارزش افزوده دو بخش «نفت خام و گازطبیعی» و «محصولات شیمیایی، لاستیک و پلاستیک» بیش ترین اثر منفی را از تغییر ساختار صادرات پذیرفته اند. ارزش افزوده این بخش ها در اثر این عامل به ترتیب ۲۹/۲۶۰۵۵۰ و ۶۷/۱۲۳۱۲ میلیارد ریال کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

تغییر ساختار صادرات, ارزش افزوده, مدل داده- ستانده, تحلیل تجزیه ساختاری طبقه بندی JEL: R۱۱, O۱۸, C۶۷

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.