بررسی تاثیر سیلیسیم بر قابلیت ریخته گری آلیاژهای Al-Cu-Si

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه ریخته گری، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FOU-4-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مصطفوی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین

مصطفی جعفرزادگان

استادیار، گروه مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین

رضا تقی ابادی

دانشیار، گروه مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین

چکیده

در این تحقیق، اثر افزودن مقادیر مختلف سیلیسیم (۱، ۲، ۳ و ۵ درصد وزنی) بر ریزساختار و قابلیت ریخته گری آلیاژهای هیپویوتکتیک Al-۴.۵Cu-Si مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده، افزودن سیلیسیم موجب افزایش ابعاد و کسر حجمی تیغه­های سیلیسیم یوتکتیک در ساختار آلیاژ می­شود. افزودن سیلیسیم همچنین موجب بهبود سیالیت ریخته­گری، کاهش میزان تخلخل های ساختاری و ارتقای مقاومت آلیاژ در مقابل پارگی گرم می­شود. نتایج آزمون ریخته­گری میله محدود حاکی از آن است که شاخص حساسیت به پارگی گرم آلیاژ پس از افزودن ۱، ۳ و ۵ درصد وزنی سیلیسیم به ترتیب حدود ۴۸، ۷۸ و ۸۸ درصد کاهش می­یابد. در توافق با نتایج آزمون پارگی گرم، حضور گسترده بازوهای دندریتی و تخلخل­های انقباضی بر روی سطح شکست پارگی گرم آلیاژ A۲۰۶ حاکی از توانایی اندک مذاب این آلیاژ در تغذیه انقباضات انجمادی و ترمیم ترک­های گرم ایجاد شده است. با افزایش غلظت سیلیسیم میزان تخلخل­های انقباضی روی سطح شکست پارگی گرم کاهش یافته و به­واسطه افزایش سیالیت و میزان فاز یوتکتیک سه تایی Al-Si-Cu و در نتیجه بهبود شرایط تغذیه و ترمیم ترک­های گرم شکل گرفته هنگام انجماد، میزان دندریت­های آزاد روی سطح تا حد چشم گیری کاهش می­یابد و فضای مابین دندریت­ها به نحو موثری توسط مذاب تغذیه می­شود. با این­حال در نمونه حاوی ۵ درصد وزنی سیلیسیم میزان ذرات سیلیسیم یوتکتیک روی سطح شکست افزایش یافته و علائم شکست ترد روی سطح شکست پارگی گرم پدیدار می­شود.

کلیدواژه ها

آلیاژ A۲۰۶, سیلیسیم, قابلیت ریخته گری, پارگی گرم, سیالیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.