شناسایی ژن ها و نشانگرهای مولکولی مرتبط با مولفه های جوانه زنی در رگه های F۹ برنج تحت تنش اسمزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ژنتیک گیاهی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PGRLU-7-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس صابری کوچصفهانی

University of Guilan

عاطفه صبوری

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran

امین عابدی

Department of Biotechnology, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran

علی اعلمی

Department of Biotechnology, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran

تیمور رضوی پور

Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran

چکیده

برنج نسبت به سایر غلات به آب بیشتری برای رشد و نمو نیاز دارد بنابراین تنش های آبی خسارت بیشتری به آن وارد می کند و لذا بهبود ارقام برنج برای تحمل به تنش های محیطی ضروری است. در این آزمایش ۱۵۴ رگه خویش آمیخته نوترکیب برنج نسل F۹ حاصل از تلاقی ارقام شاه پسند و IR۲۸ در سه شرایط (بدون تنش، تنش اسمزی ۳/۰- و ۶/۰- مگاپاسکال حاصل از پلی اتیلن گلیکول) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. برای آزمایش مولکولی، چندشکلی ۱۱۰ نشانگر SSR و EST-SSR بین والدین جمعیت ارزیابی شدند و از بین آن ها، ۴۱ نشانگر چندشکل انتخاب شدند. تجزیه رگرسیون ارتباط بین مو لفه های جوانه زنی و نشانگرهای مولکولی نشان داد بیشترین ضریب تبیین در شرایط بدون تنش مربوط به نشانگر RM۲۱۱ برای ضریب آلومتریک (۱۷ درصد)، در ۳/۰- مگاپاسکال مربوط به RMES۱۰-۱ برای وزن خشک ساقه چه (۱۸ درصد) و در ۶/۰- مگاپاسکال مربوط به RM۲۷۳ برای یکنواختی جوانه زنی (۷/۲۲ درصد) بود. نشانگر های RM۳۴۹۶، RM۴۵۲ و RMES۶-۱ در این سه محیط، به ترتیب با شش، سه و هشت صفت، بیشترین تعداد ارتباط معنی دار با مولفه های جوانه زنی را نشان دادند و می توانند کاندید مناسبی جهت بهبود هم زمان چند صفت در برنامه های به نژادی انتخاب به کمک نشانگر باشند. همچنین پس از شناسایی نشانگر های معنی دار مرتبط با مولفه های جوانه زنی، نزدیک ترین ژن ها به این نشانگر ها به صورت بیوانفورماتیکی شناسایی و بیان آن ها با استفاده از پایگاه داده ترانسکریپتوم برنج بررسی شد. بر این اساس، بالاترین الگوی بیان تحت تنش خشکی مربوط به مکان ژنی LOC_Os۰۱g۵۷۲۲۰ و در شرایط بدون تنش مربوط به مکان ژنی LOC_Os۰۱g۲۶۰۳۹ شناسایی شد که می توان از این اطلاعات در برنامه های به نژادی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Marker assisted selection, Environmental stress, Microsatellite markers, انتخاب به کمک نشانگر, تنش های محیطی, نشانگرهای ریزماهواره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.