بررسی ارتباط بین آلاینده های هوا و پارامترهای هواشناسی در بخش کشاورزی استان مازندران با استفاده از رگرسیون لجستیک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید قربانی

گروه اقتصاد کشاورزی، بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

ابوالفضل محمودی

گروه اقتصاد کشاورزی، بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محسن شوکت فدایی

گروه اقتصاد کشاورزی، بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمد خالدی

گروه اقتصاد کشاورزی، موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستائی، تهران، ایران

چکیده

توجه به آثار زیست­ محیطی در تولید محصولات کشاورزی می­تواند درراستای مدیریت پایدار کشاورزی بسیار مفید باشد. شناخت رفتارهای زیستی در تولید آلاینده­ها می­تواند نقش مهمی در کاهش اثرات سوء آلودگی هوا داشته باشد. روش رگرسیون لجستیک به­عنوان روش توسعه­یافته خطی، به­منظور پیش­بینی آلودگی هوا به­شمار می­رود؛ تحلیل سری زمانی پارامترهای اثرگذار بر آلاینده­های هوا و پرداختن به این موضوع که برای پیش­بینی میزان آلاینده­ها در یک گام زمانی جلوتر، به چه تعداد داده در زمان­های قبلی نیاز است، مسئله­ای است که کمتر بررسی شده است. هدف پژوهش حاضر آن است که با مدل­سازی فرایند پنج آلاینده مهم شامل مونوکسید کربن، ازون، ذرات معلق با قطر کمتر از ده میکرومتر، دی­اکسید گوگرد و دی­اکسید نیتروژن در استان مازندران با استفاده از روش رگرسیون لجستیک و تحلیل سری­های زمانی، میزان کارایی و انعطاف پذیری روش­های به­کار گرفته­شده در مدل­سازی و پیش­بینی این آلاینده­ها را بررسی کند. در نوشتار پیش رو، داده­های هواشناسی از ایستگاه­های رامسر، آمل، بابلسر و نوشهر و داده­های آلودگی هوا از ایستگاه­های گلوگاه، قائم­شهر، ساری و کیاسر به­صورت روزانه در نیمسال دوم ۱۳۹۶ و سال ۱۳۹۷ دریافت شده که میانگین آن­ها در تجزیه و تحلیل داده­ها استفاده شده است. نتایج نشان داد که NO۲ و CO ایستگاه گلوگاه و O۳ ایستگاه کیاسر و SO۲، NO۲ و CO ایستگاه­های آلودگی ساری و قائم­شهر به­طور کامل با پارامترهای دما، رطوبت نسبی و سرعت باد ارتباط معنی­داری دارند که بیانگر تاثیر این پارامترها در تغییر غلظت آلاینده­های پیش­گفته است؛ همچنین براساس الگوهای توابع یک­متغیره معادلات رگرسیون­ها، فرمول­های معتبری برای تخمین روابط لجستیک بین آلاینده­ها و پارامترهای هواشناسی استخراج شد که براساس آن، با داشتن پارامترهای هواشناسی در ایستگاه­ها، به­راحتی می­توان میزان آلودگی منطقه را پیش­ بینی کرد

کلیدواژه ها

آثار زیست محیطی, آلودگی هوا, رگرسیون لجستیک, مدیریت پایدار کشاورزی, پیش بینی آلاینده ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.