بررسی شرایط تولید سیب زمینی در دهستان میان دربند شهرستان کرمانشاه بر اساس استاندارد ایران گپ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IAEEJ-16-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه سنجابی

دانش آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

کیومرث زرافشانی

دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

حسین محمودی

استادیار گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

استفاده روزافزون کود و سموم دفع آفات، سازمان­های بین­ المللی را بر آن داشت که استاندارد گپ (عملیات خوب کشاورزی) را به منظور افزایش اطمینان از ایمنی مواد غذایی معرفی نمایند. این پژوهش کیفی به دنبال بررسی رفتار کنونی تولید بر اساس استاندارد ایران گپ در میان سیب­ زمینی­ کاران منطقه میان­ دربند در شهرستان کرمانشاه است. نتایج این مطالعه از طریق روشن ­سازی وضعیت موجود تولید سیب ­زمینی می ­تواند در اتخاذ سیاست­ های موثر به سیاست گذاران کمک نماید. داده های کیفی با استفاده از تکنیک­ های مصاحبه عمیق و نیمه ­ساختارمند و همچنین مشاهده جمع ­آوری شد. نتایج نشان داد که از بین ۵۳ فعالیت کشاورزی، نه رفتار تولید شامل حفظ ساختمان خاک، روش آبیاری مناسب، تنظیم ادوات کود و سم پاشی، رعایت زمان کود دهی تا کاشت محصول و دوره کارنس سموم تا زمان برداشت، دوری و نزدیکی مزرعه به دامداری، برداشت به موقع محصول، جداسازی خاک، علف هرز و غیره از محصول برداشت شده، استفاده از کیسه جدید برای بسته ­بندی و جداسازی غده های نارس و سبز، انطباق ۱۰۰ درصدی با عملیات خوب کشاورزی دارد. به طور کلی، نتایج نشان می ­دهد که تولیدکنندگان سیب ­زمینی، درگیر عملیات بد کشاورزی (BAp ) هستند. نتایج این پژوهش می­ تواند دستاوردهایی برای سازمان جهاد کشاورزی به دنبال داشته باشد، به این صورت که به عنوان نخستین گام با شناسایی عملیات غیر صحیح تولید، تولیدکنندگان سیب­زمینی را به سمت عملیات خوب کشاورزی سوق دهد که به نوبه خود می­تواند ایمنی مواد غذایی را به ارمغان آورد.

کلیدواژه ها

استاندارد ایران گپ, ایمنی غذایی, عملیات خوب کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.