جهانهای ممکن بررسی دیدگاه سول کریپکی ، الوین پلنتینگا و دیوید لوئیس

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: دوفصلنامه هستی و شناخت، دوره: 0، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_HASPH-0-6_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 339
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد سعیدی مهر

استاد دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

سول کریپکی (Saul Kripke) برای ارائه معناشناسی صوری منطق موجهات ، از مفهوم جهانهای ممکن استفاده کرد، اما امروزه کاربرد مفهوم جهانهای ممکن در معناشناسی موجهات خلاصه نمی شود، بلکه این مفهوم در پاره ای نظریه های مربوط به حوزه فلسفه زبان یا فلسفه منطق مانند برخی نظریه ها در باره ماهیت گزاره نیز مورد استفاده قرار گرفته است .  با توجه به اهمیت روزافزون مفهوم جهانهای ممکن ، مقاله حاضر به بررسی فشرده دیدگاه پاره ای از فیلسوفان تحلیلی معاصر در باره هویت این جهانها و ویژگیهای آنها می پردازد. برای این منظور، ابتدا توضیح فشرده ای از دیدگاههای متافیزیکی کریپکی درباره هویت جهانهای ممکن ارائه می شود و سپس دو رویکرد عمده به مساله جهانهای ممکن تحت عنوان «محقق گرایی » و«انتزاع گرایی » طرح می گردد. برای تامین این هدف ، دیدگاه دیوید لوئیس (David Levis) به عنوان نافذترین نماینده محقق گرایی و دیدگاه الوین پلنتینگا (Alvin Plantinga) به عنوان یکی از نمایندگان شاخص انتزاع گرایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

کلیدواژه ها

جهانهای ممکن, محقق گرایی, انتزاع گرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.