مطالعه و تخمین نوسان های جمعیتی استقرارهای عصر مفرغ شهرستان ورزقان مبتنی بر مطالعات قوم باستان شناسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دو فصلنامه نامه انجمن جمعیت شناسی، دوره: 15، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JPAIAS-15-29_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ناصری صومعه

دانش آموخته دکتری باستان شناسی دانشگاه تربیت مدرس

علیرضا هژبری نوبری

استاد باستان شناسی، دانشگاه تربیت مدرس

سحر بختیاری

دانش آموخته دکتری باستان شناسی دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

مطالعه جمعیت سکونتگاه­های باستانی، امکان بازسازی مکانسیم­های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع گذشته را فراهم کرده و افق­های جدیدی از زندگی جوامع پیشین را به­منصه ظهور می­گذارد. پژوهش حاضر بر روی شهرستان ورزقان صورت گرفته که به لحاظ پژوهش­های قوم باستان­شناسی دارای ظرفیت­های بسیاری است و لیکن تاکنون پژوهشی با هدف برآورد جمعیت در این منطقه صورت نگرفته است. پژوهش حاضر سعی دارد با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و رهیافت قوم باستان­شناسی، بین الگوهای جمعیت­پذیری استقرارهای امروزی شهرستان ورزقان و سکونتگاه­های عصر مفرغ جهت تخمین جمعیت ارتباط منطقی ایجاد نماید. یعنی با انجام مطالعات میدانی، تخمین وسعت و جمعیت روستاها و اتراق­های (اوباهای) عشایری و مقایسه با وسعت استقرارهای باستانی عصرمفرغ، جمعیت تقریبی آنها محاسبه گردد تا در نهایت بتوان به درک روشنی از تغییرات جمعیتی شهرستان ورزقان دست پیدا کند. بر این اساس تراکم جمعیتی شهرستان ورزقان ۴۲ نفر در هکتار برآورد گردیده و تراکم جمعیتی استقرارهای عصر مفرغ به این صورت تقریب می­گردد که در عصر مفرغ قدیم با مساحتی بالغ بر ۸/۳ هکتار، جمعیتی در حدود ۱۶۰ نفر؛ عصر مفرغ میانی با مساحتی بالغ بر ۷/۱۲ هکتار، جمعیتی در حدود ۵۳۳ نفر و عصر مفرغ جدید با مساحت ۵۳/۷۵ هکتار، جمعیت ۳۱۷۲ نفر در منطقه حضور و اسکان داشته­اند.

کلیدواژه ها

شمال غرب ایران, شهرستان ورزقان, جمعیت شناسی, مطالعات قوم باستان شناسی, استقرارهای عصر مفرغ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.