بیولوژی تولیدمثل ماهی مرکب بزرگ (Sepia pharaonis, Ehrenberg, ۱۸۳۱) در آب های شمالی خلیج فارس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بیولوژی کاربردی، دوره: 10، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_SJOAP-10-39_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 492
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصیر نیامیمندی

دکترای تخصصی، مسئول تحقیقات زیستی میگو، پژوهشکده میگوی کشور، بوشهر، ایران

علی مبرزی

کارشناس ارشد، رئیس بخش ارزیابی ذخایر، پژوهشکده میگوی کشور، بوشهر، ایران

غلام مرادی

کارشناس ارشد، بخش ارزیابی ذخایر، پژوهشکده میگوی کشور، بوشهر، ایران.

خسرو آئین جمشید

دکترای تخصصی، معاونت تحقیقاتی، پژوهشکده میگوی کشور، بوشهر، ایران

چکیده

هدف پژوهش:هدف این تحقیق بررسی وضعیت و شیوه های مدیریت صید ماهی مرکب در آب های شمالی خلیج فارس براساس چرخه تولیدمثل آبزی و صید همزمان آن و ارائه راه حلی در راستای مدیریت بهینه جهت حفاظت و استمرار صیادی در منطقه می باشد. مواد و روش ها:نمونه برداری از گرگور شناورهای صیادی در مناطق تخلیه صید بوشهر و خوزستان انجام گرفت. تعداد ۱۰۰ تا ۱۵۰ نمونه به شکل تصادفی از مجموعه صید جدا شد. پس از تفکیک نمونه ها براساس جنسیت، وضعیت تولیدمثلی در دو جنس نر و ماده با استفاده از شاخص گنادی و محاسبات آماری مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها:نتایج شاخص های اندم جنسی نر و ماده (GSI) نشان دهنده بیشترین فعالیت باروری در اسفند ماه است و پس از آن روند تولیدمثل در هر دو جنس رو به کاهش بود. بیشترین تعداد تخمک در گروه های طولی ۲۱ تا ۲۶ سانتی متری و کم ترین تعداد در گروه طولی ۱۵ تا ۱۶ سانتی متری می باشد. نسبت جنسی کل در طول دوره مورد بررسی برابر با ۲/۱ بوده و نتایج آماری اختلاف معنی داری را نشان می دهند (۰۵/۰< p). همچنین زمان آزادی صید ماهی مرکب بزرگ در منطقه مورد بررسی همزمان با اوج تخم ریزی آبزی می باشد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق نیاز به تدوین مدیریت جدیدی در بهره برداری از این آبزی است.    

کلیدواژه ها

بیولوژی تولیدمثل, خلیج فارس, ماهی مرکب بزرگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.