بررسی ریخت شناختی و مولکولی روابط گونه های گل شیپوری در ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بیولوژی کاربردی، دوره: 10، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_SJOAP-10-39_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا جودی

استادیار، دانشکده کشاورزی و علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.

چکیده

هدف: در این تحقیق حدود گونه های Arum در ایران با استفاده از مارکرهای مولکولی و ریخت شناختی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها:نمونه های گیاهی از مناطق مختلف ایران جمع آوری گردید و یا از نمونه های هرباریومی استفاده شد. در روش مورفومتری بررسی های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ انجام شد. ۲۹ صفت کیفی و کمی با روشWard  و  UPGMA تحلیل شد. روش مولکولی با مارکر کلروپلاستی trnL-F انجام گرفت. یافته ها:تحلیل کلاستر بر پایه اطلاعات ریخت شناسی با روش Ward سه کلاد از Arum را نشان می دهد. کلاستر Iشامل A. giganteum است. کلاستر IIشامل A. conophaloides و A. viresence و کلاستر IIIشامل دوگروه می باشد. کلاستر IIIA. maculatum، A. kotschyi و A. korolkowii را در خود جای داده است. براساس نتایج حاصل از دندروگرام UPGMA، A. maculatum و A. giganteum در گروه های مجزا قرار می گیرند. گروه سوم به دو زیرگروه: زیرگروه اول A. conophaloides و زیرگروه دوم A. kotschyi، A. korolkowii و A. virescence تقسیم می شود. نتایج آنالیزهای مولکولی بر اساس تحلیل ماکزیمم پارسیمونی و بایسین روابط فیلوژنتیکی گونه ها نشان داد که تمام گونه ها در کلاد Arae یک گروه مونوفیلتیک را تشکیل می دهند. A. maculatum در یک کلاد مجزا، A. kotschyi و A. korolkowii به همراه A. rupicola (ژن بانک) کلاد مونوفیلتیک تشکیل دادند. A. giganteum گونه انحصاری ایران براساس مطالعات مولکولی و ریخت شناسی در یک کلاد کاملا مجزا قرار می گیرد. به طور کلی نتایج ریخت شناسی و مولکولی، با هم هم سویی دارد و حدود گونه های تحت مطالعه مشخص شده است.    

کلیدواژه ها

بایسین, روابط فیلوژنی, کلاستر, مارکر مولکولی, ماکزیمم پارسیمونی, گل شیپوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.