مکانیابی محل دفن پسماندهای جامد شهری با استفاده از GIS برای شهر رامهرمز

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE05_647
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1823
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما حیدرزاده

دکترای مهندسی محیط زیست و کارشناس منابع آب شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس

محمدعلی عبدلی

دکترای مهندسی محیط زیست و استاد دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

در این تحقیق جستجو برای محل دفن پسماندهای جامد شهر رامهرمز واقع در استان خوزستان با توجه به نیاز ۲۰ ساله دفن پسماندهای جامد مد نظر قرار گرفته شه است. مکانیابی با استفاده از ابزار GIS و به کارگیری ۱۳ نقشه معیار شامل: فاصله تا رودخانه ها، فاصله تا مراکز جمعیتی، فاصله تا اراضی کشاورزی، فاصله تا باغات، فاصله تا مرکز تولید زباله (رامهرمز)، فاصله تا جنگلها و بوته زارها، فاصله تا اراضی سیل گیر، عمق آب زیرزمینی، شیب (توپوگرافی)، فاصله تا دریاچه سد مخزنی جره (در دست احداث)، فاصله تا جاده های دسترسی، فاصله تا چاهها و فاصله تا چشمه ها انجام گرفت. روش مورد استفاده، روش تلفیق دودویی اصلاح شده بود. بدین منظور با توجه به تجربیات گذشته، نسبت به تعریف و پیشنهاد درجه بندی های مختلف مکان های دارای پتانسیل دفن (درجه ۱، درجه ۲، درجه ۳ و بلا استفاده)، متناسب با هر معیار اقدام گردید. بدین ترتیب سیستم ساده تلفیق دودویی به گونه ای اصلاح گردید که انعطاف پذیری بیشتری حاصل گردد. پس از آن با رویهمگذاری لایه های مختلف (پس از رتبه بندی آنها)در محیط GIS، اقدام به یافتن مکان های مناسب برای دفن پسماندها گردید. سپس مکانهای مطلوب یافت شده در سه ناحیه مختلف، مورد مقایسه قرار گرفت و پیشنهادات لازم برای بررسی های بیشتر بر روی این نواحی و انتخاب نهایی ارائه گردید. در نهایت می توان به این نکته اشاره نمود که ابزار GIS برای عملیات مکانیابی باعث صرف وقت و هزینه کمتر و دقت بیشتر در عملیات مکانیابی می گردد. با استفاده از این ابزار می توان به برآورده شدن نسبی کلیه معیارهای مکانیابی محل دفن اطمینان حاصل نمود

کلیدواژه ها

مکانیابی محل دفن، پسماندهای جامد شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، رامهرمز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.