بررسی خصوصیات جذبی زئولیت ZSM-۵ برای جداسازی بخارات تولوئن از جریان هوا

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SKUMS-20-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 432
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه جانی زاده

دانشگاه تربیت مدرس

حسن اصیلیان مهابادی

دانشگاه تربیت مدرس

علی خوانین

دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

 زمینه و هدف:  ترکیبات آلی فرار  آلاینده های مهمی هستند که به دلیل داشتن اثرات جدی بر سلامتی نیروی کار،مورد توجه بوده اند.تولوئن  اثرات فیزیولوژیک و عصبی سوئی را بر جای می گذارد، از این رو کنترل این آلاینده از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. هدف از این مطالعه بررسی  ظرفیت جذب و خصوصیات جذبی زئولیت ZSM-۵  برای جداسازی بخارات تولوئن از جریان هوا  می باشد. روش کار:  جهت مطالعه خصوصیات فیزیکی  و سطحی زئولیت ZSM-۵  از  XRD، FTIR،  BET و BJH استفاده گردید.جهت تعیین ظرفیت جذب زئولیت ، بخارات تولوئن در غلظت ۴۲ پی پی ام و دبی ۰.۵ لیتر بر دقیقه از سیستم  دینامیک به راکتور حاوی ۱ گرم زئولیت ZSM-۵ وارد شد. غلظت در ورودی و خروجی راکتور به طور مداوم کنترل شد. پس از ظهور نخستین آلاینده در خروجی راکتور، با استفاده از روابط مربوطه ظرفیت جذب محاسبه و تعیین گردید. یافته ها:  زئولیت ZSM-۵  دارای سطح ویژه۲۹۸.۸۸  بود . جذب بخارات با غلظت ۴۲ پی پی ام توسط ۱ گرم زئولیت ZSM-۵ در ۴۸۵ دقیقه طول کشید وپس خروج اولین آلاینده، ۲۲۵ دقیقه به نقطه اشباع رسید.یک گرم زئولیت توانایی جذب ۴۴.۹۱ میلی گرم تولوئن را نشان داد. ایزوترم جذب این نوع زئولیت بر اساس طبقه بندی آیوپاک  (IUPAC)  از نوع I می باشد.زمینه و هدف: تولوئن ازجمله ترکیبات آلی فرار می باشد که دارای اثرات مخرب فیزیولوژیک بوده و جهت کنترل آن می توان از جاذب های مختلفی همچون زئولیت ها استفاده کرد. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات جذبی زئولیت ZSM-۵ برای جداسازی بخارات تولوئن از جریان هوا می باشد. روش بررسی: جهت تعیین خصوصیات فیزیکی و سطحی زئولیت ZSM-۵ از تست های (XRD) X-Ray Diffraction، Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR)، (Brunauer-Emmett-Teller) (BET)، Barrett-Joyner-Halenda (BJH) استفاده گردید. جهت تعیین ظرفیت جذب زئولیت، بخارات تولوئن در غلظت ۴۲ پی پی ام و دبی ۰/۵ لیتر بر دقیقه، در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد و رطوبت ۶% و فشار یک اتمسفر از سیستم دینامیک به راکتور حاوی ۱ گرم زئولیت ZSM-۵ وارد شد. غلظت در ورودی و خروجی راکتور به طور مداوم کنترل شد. پس از ظهور نخستین آلاینده در خروجی راکتور، با استفاده از روابط مربوطه ظرفیت جذب محاسبه و تعیین گردید. لازم به ذکر است که برای حذف خطا، ا ین تست آزمایشگاهی در سه مرتبه تکرار شده و سپس میانگین زمانی و غلظتی مورد استفاده قرار می گیرد. یافته ها: زئولیت ZSM-۵ دارای سطح ویژه ۲۹۸/۸۸ بود. جذب بخارات با غلظت ۴۲ پی پی ام توسط ۱ گرم زئولیت ZSM-۵، ۴۸۵ دقیقه طول کشید و پس از خروج اولین غلظت تولوئن، در ۲۲۵ دقیقه به نقطه اشباع رسید. یک گرم زئولیت توانایی جذب ۴۴/۹۱ میلی گرم تولوئن را نشان داد. ایزوترم جذب این نوع زئولیت بر اساس طبقه بندی آیوپاک (IUPAC) از نوع I می باشد. نتیجه گیری: زئولیت ZSM-۵ دارای ظرفیت جذب بالابی برای بخارات تولوئن می باشد. این ماده با سطح ویژه بالا و وجود منافذ ریز در ساختار خود می تواند جاذب مناسبی برای بخارات تولوئن باشد.   بحث و نتیجه گیری:  زئولیت ZSM-۵  دارای ظرفیت جذب بالابی برای بخارات تولوئن می باشد.این ماده با سطح ویژه بالا و وجود منافذ ریز در ساختار خود می تواند جاذب مناسبی برای بخارات تولوئن باشد. زئولیت ZSM-۵ می تواند در تلفیق با سایر روش ها یک جاذب بسیار  مناسب باشد.

کلیدواژه ها

ZSM-۵ zeolite, Toluene, Adsorption capacity, BET, XRD, زئولیت ZSM-۵ – تولوئن- ظرفیت جذب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.