باورها، راهبردهای مقابله، تجربه هیجانات و رفتارهای مراقبتی در دوران شیوع کووید- ۱۹

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی دانشگاه و کووید - ۱۹
  • کد COI اختصاصی: COVIDCING01_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 383
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پگاه نجات

گروه روانشناسی اجتماعی- تحولی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

شیوع ویروس کووید- ۱۹ یک رویداد استرس زای جمعی محسوب می شود که با مجموعه ای از باورها، هیجانات ورفتارهای فردی و جمعی مرتبط است. هدف از پژوهش حاضر سنجش باورها و راهبردهای مقابله حول اینبیماری، و سهم این عوامل در پیش بینی رفتارهای پیشتگیرانه و خطرساز فعلی و آینده و هیجانات مثبت و منفیمورد تجربه بودد شرکت کنندگان ۴۸۴ نفر ایرانی (۷۱/۵% زن) با میانگین سنی ۳۳/۹ و انحراف استاندارد ۱۴/۷سال بودند که در بهار ۱۳۹۹ به طور آنلاین در مطالعه شرکت کردند. سوالات پرسشنامه مشتمل بر میزان تماسبا کرونا، ادراک از آسیب پذیری خود و کشور در برابر ویروس کرونا، ادراک از کارآمدی مقابله خود و کشور، باورهادر مورد اسناد بحران و منشا ویروس کرونا، راهبردهای مقابله با استرس، آزاردهنده ترین مسائل، تجربه هیجاناتمثبت و منفی، و رفتارهای مراقبتی مرتبط با کرونا بود. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی و تحلیلرگرسیون گام به گام استفاده شد. راهبردهای مقابله هیجانی، دینداری- معنویت و قاب بندی مجدد با تجربههیجانات مثبت بیشتر، و راهبرد قاب بندی مجدد با تجربه هیجانات منفی کمتر مرتبط بود. از میان مسائل،احساس بلاتکلیفی، ترس از ابتلا، تعارض با خانواده، و به هم خوردن نظم زندگی بیشترین ارتباط را با تجربههیجانات منفی داشتند. رفتار غیرمراقبت گرانه خروج از خانه به مقاصد غیرضرور توسط اسناد بحران کرونا، وراهبردهای مقابله انکار و مجراهای خصوصی پیش بینی شد. راهبرد انکار همچنین گرایش به حضور بدون ماسکدر اماکن عمومی را پیش بینی کرد. راهبردهای مقابله هیجانی و انکار در نقش خطرساز و راهبردهای سرگرمکردن خود و مجراهای خصوصی در نقش محافظت کننده رفتار نظافتی پیشگیرانه را پیش بینی کردند. یافته هایحاضر رهنمودهایی برای مداخنه در اختیار می گذارد. قاب بندی مجدد سازگارترین راهبرد مقابله از منظر تجربههیجانات بود. از منظر گرایش به رفتارهای پیشگیرانه در برابر ابتلا به بیماری، راهبرد انکار ناسازگارانه ترین راهبرد بود.

کلیدواژه ها

ویروس کرونا، راهبردهای مقابله، رفتارهای مراقبتی، تجربه هیجانات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.