مدل بومی مداخله در مشکلات روانشناختی بیماران کووید ۱۹

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی دانشگاه و کووید - ۱۹
  • کد COI اختصاصی: COVIDCING01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خادمی

گروه روانشناسی، مرکز تحقیقاتی روانشناسی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

چکیده

بررسی های محدود نشان می دهد که بیماری کووید ۱۹، فشارها و مسائل روانی مانند استرس، اضطراب،افسردگی، سوگ حل نشده و اختلال استرس پس از سانحه به بار آورده و ضرورت ورود مداخلات روانشناختی بهاین حیطه را طرح کرده است. لذا هدف این پژوهش، معرفی مدل بومی مداخله در مشکلات روانشناختی بیمارانکووید ۱۹ بر مبنای رویکرد معنوی اسلامی بوده است. ابتدا مدل در اختیار پزشک عمومی، متخصص عفونیروانپزشک و روانشناس قرار داده شد و سپس بر اساس نظریات آنها، تغییرات لازم داده و مدل بازنگری شده بعداز تایید ایشان، جهت اجرا با ۳ نفر از بیماران کووید ۱۹ با طرح تک آزمودنی ABA اجرا شد. هر ۳ بیمار، مرد، ۳۸ساله، با وضعیت قرنطینه خانگی، بدون سابقه بیماری زمینه ای، دارای علایم شدید و دارای تحصیلات دانشگاهیبودند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه بهداشت روانی کومار بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش هایترسیم دیداری و اندازه اثر d کوهن و شاخص درصد بهبودی استفاده شد. ناایج نشان داد که نمرات هر سه بیماردر طی مرحله درمان و پیگیری کاهش قابل ملاحظه ای داشته و اندازه درصد بهبودی در آزمودنی اول ۰/۸۵، درآزمودنی دوم ۰/۷۸، و در آزمودنی سوم ۰/۸۱، بود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مدل بومی با توجه به فعالشدن آمادگی های معنوی و مذهبی بیماران کووید ۱۹، مورد پذیرش آنها قرار گرفت و این موجب شد تکالیف وتجویزهای مدل مداخله را به خوبی اجرا کنند و این امر موجب کارآیی مدل بومی مداخله در کاهش مشکلاتروانی بیماران گردید.

کلیدواژه ها

کووید ۱۹، مشکلات روانی، طرح تک آزمودنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.