تحلیل اهمیت – عملکرد شاخص های اشتغال پایدار روستایی مبتنی بر محیط طبیعی (نمونه موردی: ناحیه ی روستایی شرق گیلان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_HGSCAJ-1-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی رحیمی پور شیخانی نژاد

استادیار و عضو هیات علمی، پژوهشکده محیط زیست، جهاد دانشگاهی گیلان

حبیب محمودی چناری

استادیار و عضو هیات علمی، پژوهشکده محیط زیست، جهاد دانشگاهی گیلان

فاطمه مومنی طارمسری

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گیلان

فرزانه نصیری

عضو هیات علمی، پژوهشکده محیط زیست، جهاد دانشگاهی گیلان

زهرا جنسی

کارشناس پژوهش پژوهشکده محیط زیست، جهاد دانشگاهی گیلان

چکیده

پایداری اشتغال زمانی مطرح می شود که فعالیت های روستایی ضمن تامین درآمد برای جوامع روستایی، سازگار با توان های محیطی، و فرهنگی آنها نیز باشد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت شاخص های اشتغال پایدار در ناحیه شرقی استان گیلان با رویکرد کمی و به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. جامع آماری شامل نواحی روستایی شرق گیلان بوده که در ۴۲ دهستان واقع شده اند. که ۲۰% روستاها، معادل ۲۱۰روستا بطور متوسط از هر دهستان ۵ روستا(روستاهایی که بیشترین عملکرد را در نظام تولید کشاورزی داشته اند) به عنوان نمونه انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفته اند. برای بررسی شاخص های اشتغال پایدار در هریک از روستاهای نمونه از نظرات، ۳۸۵ نفر از کشاورزان روستایی استفاده شده و پرسشنامه اهمیت-عملکرد توسط آنها تکمیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد در ارتباط با شاخص های امنیت شغلی، شرایط اقتصادی، شرایط تولید و کم و کیف محصولات کشاورزی، وضعیت منطقه مناسب نیست. اما در خصوص شاخص اثرات زیست محیطی و وضعیت بازار در منطقه مورد مطالعه، مشخص شد که این دو شاخص به نسبت دارای شرایط بهتری هستند. یعنی بصورت بالقوه اثرات نامطلوب زیستی محیطی فعالیت های موجود ناچیز و دسترسی به بازار اولیه برای تولیدات کشاورزی در منطقه وجود دارد. در نهایت بهترین راه برای بهبود اوضاع معیشتی در نواحی روستایی شرق گیلان، مهارت آموزی به روستاییان در قالب احداث خانه های مهارت آموزی در مراکز دهستان ها پیشنهاد شد.

کلیدواژه ها

تحلیل اهمیت- عملکرد, IPA, اشتغال پایدار, شرق گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.