بررسی سنجش آگاهی مردم در خصوص ارزش جنگل های هیرکانی در حوزه های فریرود زیلکی رود، دوهزار - سه هزار، بلیران و چهل چای

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_EENR-3-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن جوانمیری پور

دانش آموخته دکترای علوم جنگل، دانشکده منابع دانشگاه تهران، کرج، ایران

عباسعلی نوبخت

دانشآموخته دکترای جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، ساری، ایران

اسحق عطایی

دانشجوی دکترای جنگلداری، دانشگاه آزاد چالوس، واحد علوم و تحقیقات، چالوس، ایران

داریوش بیات

مدیر ملی پروژه مدیریت چند منظوره جنگل های هیرکانی، چالوس، ایران

جلیل کرمی

معاون ملی پروژه مدیریت چند منظوره جنگل های هیرکانی، چالوس، ایران

نریمان بیات

دانش آموخته کارشناسی ارشد محیط زیست،گرایش آلودگی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران

چکیده

جنگل ها و مراتع به عنوان یکی از منابع اصلی تجدیدشونده، نقش مهمی در ایجاد بستر مناسب برای توسعه فعالیت های اقتصادی و اجتماعی ایفا می کنند. به همین جهت، در پژوهش حاضر اهداف مختلفی از قبیل تنوع زیستی در جنگل، اهمیت جنگل ها از نظر زیست محیطی و اقتصادی، عوامل تخریبی جنگل ها، مشکلات و مسائل اساسی مردم جنگل نشین، نحوه تعامل مردم با جنگل و تاثیر جنگل ها بر زندگی مردم مورد سنجش قرار گرفته است. روش پژوهش پیمایشی (Survey) و جمعیت آماری این پژوهش نیز شامل سه گروه شهروندان، روستائیان و گردشگران بالای ۱۵ سال در سه استان مازندران، گیلان و گلستان بوده است. اندازه نمونه از سه گروه برابر با ۱۸۹۲ نفر به دست آمده است که ۹/۶۸% آنها را شهروندان، ۹/۱۹% را روستانشینان و ۲/۱۱% را گردشگران تشکیل می دهند. یافته های این پژوهش نشان داد که ۲/۵۳% از مردم نام جنگل های هیرکانی را شنیده اند و در مقابل ۸/۴۶% اظهار بی اطلاعی کرده اند. ۴/۶۲% گفته اند شکار انواع پرندگان و حیات وحش باعث از بین رفتن طبیعت و جنگل خواهد شد. ۷/۳۲% معتقدند این شکار تاثیر خاصی نمی تواند داشته باشد و تنها ۷/۴% پاسخ گویان گفته اند شکار انواع پرندگان و حیات وحش باعث حفظ طبیعت و جنگل می شود. ۷/۸۷% افراد مورد مطالعه از فواید، اهمیت و نقش جنگل های هیرکانی به لحاظ زیست محیطی آگاهی زیادی دارند. آتش سوزی جنگل ها، برداشت غیر مجاز چوب از جنگل ها و ریختن زباله در جنگل از نظر مردم به عنوان مهم ترین عوامل تهدید کننده و مخرب جنگل های هیرکانی شناخته شده است. بر اساس یافته ها، ۴/۷۲% مردم نگران از بین رفتن جنگل های خزری هستند و ۲/۷% نیز اصلا نگران از بین رفتن جنگل های هیرکانی نیستند. بیشترین میزان بهره مندی مردم از جنگل مربوط به گردش و تفریح، چیدن گیاهان و میوه های جنگلی، چیدن گیاهان دارویی، جمع آوری هیزم بوده است. مشکلات مربوط به آسفالت و جاده ای برای رفت و آمد، کمبود امکانات رفاهی، مشکلات گاز، ناامنی در جنگل و مشکلات امور بهداشتی از جمله مهمترین مسائل و مشکلات مردم جنگل نشین بوده است.

کلیدواژه ها

جنگل های هیرکانی, تنوع زیستی, جنگل داری اجتماعی, مدیریت جنگل, تعامل با جنگل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.