تدوین مدل ساختاری عوامل موثر بر طرد همسالان در مقطع ابتدائی و بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر این مدل در پرخاشگری، خودکارآمدی و سازگاری اجتماعی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات پیش دبستان و دبستان، دوره: 3، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_SOECE-3-9_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده خدیجه مرادیان گیزه رود

دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

عزت اله قدم پور

دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

مسعود صادقی

استادیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

محمد عباسی

استادیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

فیروزه غضنفری

استادیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

هدف اصلی پژوهش حاضر تدوین مدل ساختاری طرد همسالان بر پایه­ی یک طرح پژوهشی آمیخته (کمی - کیفی) و بررسی اثربخشی برنامه­ی آموزشی مبتنی بر این مدل در پرخاشگری، خودکارآمدی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان بود. در قسمت کیفی جامعه­ی هدف شامل کلیه­ی آموزگاران مقطع ابتدایی و کلیه­ی اساتید رشته­ی روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه های شهر کرمانشاه می شد که از این تعداد ۲۱ آموزگار و ۱۰ متخصص تعلیم و تربیت با روش نمونه گیری از نوع هدفمند انتخاب شد. در قسمت کمی جامعه مد نظر شامل کلیه­ی دانش آموزان دبستانی شهر کرمانشاه بود که تعداد ۳۱۱ نفر از ایشان به عنوان نمونه و به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شدند در بخش آزمایشی جامعه­ی این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر ششم ابتدایی شهر کرمانشاه می شد که به صورت در دسترس ۳۲ نفر از آن ها به شکلی کاملا تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ضعف های خانوادگی، ضعف در درک دیگران و ضعف در زبان و تعامل به صورت غیرمستقیم و سازه های مشکلات روان شناختی، ضعف های تحصیلی و عدم جذابیت ظاهری به صورت مستقیم بر طرد همسالان تاثیر می گذارند. این مدل در قسمت کمی با داده های میدانی برازش پیدا کرد. در قسمت آزمایشی نتایج نشان داد که برنامه­ی آموزشی در مرحله­ی اول پرخاشگری را کاهش و خودکارامدی را افزایش می دهد و بدین طریق زمینه را برای ارتقای سازگاری اجتماعی بیشتر دانش آموزان فراهم می آورد.

کلیدواژه ها

طرد همسالان, پرخاشگری, خودکارآمدی و سازگاری اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.