دیدگاه زنان روستایی در مورد تاثیر طرح توان افزایی جامعه محلی شهرستان قلع گنج بر توانمندسازی زنان (مورد: دهستان سرخ قلعه)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-7-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازیلا جشان شهریاری

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه خوارزمی تهران

حمید جلالیان

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه خوارزمی تهران

احمد حاج علیزاده

معاونت اجتماعی و توانمندسازی بنیاد علوی

سعید نصیری زارع

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر اجرای طرح توان‎افزایی جامعه محلی شهرستان قلعه گنج در استان کرمان بر توانمندسازی زنان در روستاهای دهستان سرخ قلعه انجام شد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، تحلیلی- همبستگی است. جامعه آماری ۹۷۵ نفر از زنان روستایی تحت پوشش این طرح در دهستان سرخ‎قلعه بود که ۱۳۸ نمونه براساس فرمول کوکران به دست آمد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط متخصصین و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. توزیع و انتخاب نمونه ها نیز براساس نسبت آن ها و به صورت تصادفی بود. برحسب نتایج پژوهش، اجرای این طرح در بعد شخصیتی، موجب افزایش اعتماد به نفس، احساس استقلال، ارزشمندی و افزایش قدرت تصمیم‎گیری در زنان شده که در نتیجه، افزایش مشارکت آنان در انتخابات شوراها و مدیریت در روستای خود را به دنبال داشته است. در بعد اجتماعی، موجب افزایش وجهه و منزلت اجتماعی، اعتبار ایده‎ها و نظرات نزد خانواده و اجتماع و همچنین تربیت صحیح فرزندان در خانواده شده است. اما در بعد اقتصادی، این طرح تنها موجب ایجاد روحیه کارآفرینی در میان زنان شده و در بسیاری از متغیرهای اقتصادی موفقیت آمیز نبوده است. بنابراین، فراهم‎کردن شرایط به صورت تامین منابع مالی، ایجاد صندوق های قرض الحسنه و پس انداز و تنوع بخشی در فعالیت ها و برنامه های آموزشی-مهارتی در بین زنان برای شروع فعالیت های اقتصادی، می تواند موجب اشتغال، پس انداز و تنوع بخشیدن به فعالیت های اقتصادی در میان آنان گردد. همچنین با توجه به یافته های دیگر پژوهش، میان متغیرهای سن، سطح تحصیلات و وضعیت تاهل زنان، با توانمندسازی آنان رابطه معناداری وجود دارد.

کلیدواژه ها

توانمندسازی, توسعه روستایی, زنان روستایی, طرح پیشرفت و آبادانی شهرستان قله گنج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.