مقایسه ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و خاصیت پاداکسایشی عصاره های Mentha spicata L. و Mentha longifolia L. با روش های مختلف استخراج

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی کاربردی، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAB-32-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیر محمدخانی

مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

ژیلا عباس زاده

فارغ التحصیل مهندسی گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

نعنا سبز، Mentha spicata L. و پونه کوهی، Mentha longifolia Lکاربرد های فراوانی در صنایع غذایی و طب سنتی ایران دارند. سرشاخه­های گیاهان جمع آوری شده و اسانس آن ها به روش تقطیر با آب (کلونجر) استخراج گردید. عصاره گیری با استفاده از دو روش ماسراسیون (حلال­های آبی، هیدروالکلی و اتانولی) و روش سوکسله (حلال اتانولی) انجام شد. محتوای ترکیبات فنولی کل، محتوای فلاوونوئید کل، ظرفیت پاداکسایشی و درصد مهار تولید رادیکال آزاد اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد محتوای ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی، ظرفیت پاداکسایشی و درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPHتحت تاثیر روش استخراج قرار گرفت. بیش ترین میزان ترکیبات فنولی و فلاوونوئید کل در گیاه نعنا سبز در روش سوکسله به دست آمد. بالاترین ظرفیت پاداکسایشی مربوط به عصاره هیدروالکلی نعنا سبز بود. روش استخراج با سوکسله بدلیل هزینه فرآوری پایین آن، سادگی عمل، صرف زمان کمتر و حلالیت بیشتر در مقایسه با دیگر روش های سنتی مانند خیساندن و پرکولاسیون برای استخراج ترکیبات فنولی توصیه می شود. استفاده از سیستم دو حلالی در روش خیساندن با حلال های دیگر برای دست یابی به خاصیت پاداکسایشی بالا نیازمند تحقیقات بیشتر است.

کلیدواژه ها

اسانس, حلال, روش سوکسله, سرشاخه گیاهان, عصاره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.