تاثیر دور آبیاری، اسید هیومیک و محلول پاشی متانول بر صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه کاسنی (Cichorium intybus L.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-19-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید غلامرضا موسوی

گروه زراعت، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران

حامد جوادی

گروه علوم کشاورزی دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

با هدف بررسی امکان افزایش کارایی مصرف آب و تحمل به کم آبی با کاربرد اسید هیومیک و محلول پاشی متانول و نیز تاثیر استفاده از این مواد در سطوح مختلف آبیاری بر صفات مورفولوژیکی و عملکردی کاسنی آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال ۱۳۹۴ اجرا شد. در این پژوهش، دور آبیاری در سه سطح (۷۰، ۱۴۰ و ۲۱۰ میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) به عنوان فاکتور اصلی، محلول پاشی با متانول در دو سطح (صفر و ۲۱ درصد حجمی) و اسید هیومیک با دو سطح (صفر و ۱۰ لیتر در هکتار) به عنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد برهمکنش دور آبیاری و محلول پاشی متانول بر ارتفاع بوته، تعداد آکن در گیاه، تعداد دانه در گیاه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و کارایی مصرف آب دانه و برهمکنش دور آبیاری و اسید هیومیک بر ارتفاع بوته، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه کاسنی در تیمارهای محلول پاشی متانول (۲/۵۷ گرم در متر مربع) و کاربرد اسید هیومیک (۵/۵۵ گرم در متر مربع) در شرایط آبیاری مطلوب حاصل شد، اما بیشترین کارایی مصرف آب دانه کاسنی از محلول پاشی متانول و در شرایط تنش متوسط کم آبی حاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد که جهت دستیابی به حداکثر عملکرد دانه کاسنی می توان از آبیاری پس از ۷۰ میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر و محلول پاشی ۲۱ درصد حجمی متانول یا کاربرد ۱۰ لیتر در هکتار اسید هیومیک در منطقه بیرجند استفاده کرد.

کلیدواژه ها

تعداد آکن, تنش کم آبی, کارایی مصرف آب, مواد بهبوددهنده آلی و شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.