اثر عصاره های گیاهی کانسولیدا اورینتالیس، ماتریکا چامومیل و آدونیس ورنالیس در رشد قارچ متاریزیوم آنیزوپیله

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 33، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-33-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 333
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی توسلی

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

عبدالغفار اونق

گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

سمانه علی احمدی

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

جعفر ارجمند یامچی

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

چکیده

حشره کش های بیولوژیک به دلیل سازگاری با طبیعت و ارزانی، تاثیر مناسب تری نسبت به حشره کش های شیمیایی دارند و مقاومت نسبت به آن ها کمتر ایجاد می شود. در این میان توجه زیادی به استفاده قارچ های آنتوموپاتوژن گردیده و قارچ Metarhizium anisopliae یکی از قارچ های بیمارگر حشرات می باشد. در این مطالعه عصاره سه گیاه Consolida orientalis، Matrica chamomile و Adonis vernalis که قبلا اثر حشره کشی آنها ثابت شده بود انتخاب، و اثر آنها بر روی رشد و اسپورزایی Metarhizium anisopliae بررسی گردید تا در صورت عدم تاثیر مهاری این عصاره ها بر روی رشد این قارچ بتوان به شکل توام در مبارزه با بندپایان استفاده نمود. از عصاره های گیاهی شامل غلظت های ۱/۰ درصد، ۱۰ درصد و ۲۰ درصد برای Consolida orientalis، ۲/۰ درصد، ۵/۰ درصد و دو درصد Matrica chamomile و یک درصد، ۱۰ درصد و ۲۰ درصد Adonis vernalis استفاده شد. عصاره Consolida orientalis، Matrica chamomile و Adonis vernalis روی میزان رشد میسیلیوم و درصد اسپورزایی Metarhizium anisopliae در مقایسه با شاهد (۰۵/۰> P) معنی دار است. با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه مشخص گردید که عصاره ی Adonis vernalis در غلظت ۱ درصد و Matrica chamomile در غلظت ۲/۰ درصد کمترین اثر را روی رشد میسلیوم و اسپورزایی قارچ متاریزیوم انیزوپلیه داشت. با عنایت به تاثیر این عصاره ها در ازبین بردن بندپایان انگلی، می توان از ترکیب این عصاره ها و قارچ متاریزیوم در کنترل بیولوژیک بندپایان انگل استفاده نمود.

کلیدواژه ها

عصاره گیاهی, Consolida orientalis, Matrica chamomile, Adonis vernalis, Metarhizium anisopliae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.