تحلیل محتوای دروس منتخب کتاب های زبان انگلیسی دوره متوسطه اول مدارس ایران (Prospects) با استفاده از فرایندهای چهارگانه ی مدل یادگیری زایشی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی، دوره: 17، شماره: 65
  • کد COI اختصاصی: JR_JSR-17-65_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه دهقان

گروه زبان های خارجی، دانشگاه امیرکبیر، تهران، ایران.

چکیده

هدف تحقیق حاضر، تحلیل محتوای کتاب های زبان انگلیسی مقطع متوسطه اول­ مدارس ایران با عنوان Prospectبر اساس فرایندهای چهارگانه نظریه یادگیری زایشی (یادگیری، زایش، خلق­معنا، انگیزش) است. بدین منظور، بر اساس این چهار فرایند اصلی چک­­لیستی تهیه گردید. چهار متخصص آموزش زبان و ۲۱ معلم زبان به ارزیابی ۹ درس منتخب سه کتاب بر اساس این چک­لیست پرداختند. روایی محتوایی این چک لیست بر اساس نظر ۲ متخصص آموزش زبان مورد تایید قرار گرفت و پایایی درونی و بیرونی رتبه­دهندگان برای این چک لیست معنادار بود. سپس میانگین­های به دست آمده با استفاده از روش ارزیابی درونی (internal evaluation) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ارزیابی درونی نشان می­دهد که کتاب های Prospect از نظر فرایند زایشی موفق، از نظر فرایند خلق معنا متوسط و از نظر فرایندهای یادگیری و انگیزش ضعیف ارزیابی شده­اند. همچنین، این کتاب ها از نظر توانایی تعمیم مطالب به محیط های غیرآموزشی که از اهداف روش تعاملی آموزش زبان بوده و از مولفه های مهم فرایند یادگیری است نیز میانگین پایینی کسب کردند. از نظر معیارهای انگیزشی، پرورش مهارت های تفکر، برانگیختن آگاهی و توجه نیز میانگین های پایینی به دست آمد. در انتها، پیشنهاد هایی به منظور بهبود کتاب ازجمله توجه به تعمیم یادگیری به محیط های بیرون کلاس، پرورش تفکر و انگیزش آگاهی در متن های انتخابی، تمرین ها و تکالیف ارائه شده اند.

کلیدواژه ها

تحلیل محتوا, کتاب های پراسپکت, متوسطه اول, نظریه تعاملی آموزش زبان, نظریه یادگیری زایشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.