تحلیل اثرات اسکان غیررسمی بر پایداری محلات شهری؛ مورد مطالعه محله فرودگاه شهر یزد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GRD-8-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حسینی

استادیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

پژمان رضایی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه یزد، یزد، ایران

علی مومنی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

سکونتگاه­های غیررسمی به­عنوان یک چالش مهم اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و مدیریتی، بسیاری از شهرهای جهان به­ویژه شهرهای بزرگ کشورهای درحال­توسعه از جمله ایران را درگیر کرده است. تقریبا تمام مادرشهرها و شهرهای بزرگ در ایران با این پدیده و پیامدهای منفی آن روبرو هستند. براین اساس، هدف این تحقیق بررسی وضعیت اسکان غیررسمی در ابعاد چهارگانه اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و مدیریتی در محله فرودگاه شهر یزد می­باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام خانوارهای ساکن محله فرودگاه شهر یزد و حجم کل نمونه جهت گردآوری داده­ها ۳۱۳ مورد است. نتایج تحقیق نشان می­دهد که نیمی از پاسخ دهندگان، کمتر از دو دهه است که در محله فرودگاه اسکان یافته­اند؛ از این­رو این محدوده، محله مهاجرنشینی با ریشه روستایی محسوب می­شود. وضعیت ابعاد پایداری در این محله نشان از آن دارد که در بعد اجتماعی، پایداری در حد متوسط (۷/۵۰)، در بعد اقتصادی، ناپایدار (۵/۳۸)، در بعد کالبدی، متوسط (۱/۵۳) و در بعد مدیریتی نیز وضعیت متوسط (۳/۴۸) دارد. پایداری مجموع ابعاد فوق نیز با امتیاز ۷/۴۷ در سطح متوسط ارزیابی شده است. نتایج مدل­سازی معادلات ساختاری نیز به وضعیت نامناسب ابعاد چهارگانه پایداری اشاره دارد. باتوجه به تحلیل­های انجام­شده می­بایست اقدامات توانمندسازی مجدد در راستای بهبود شرایط افراد در این محله انجام شود. ازاین­رو لازم است زیرساخت­های کالبدی، تعامل و همبستگی محله­ای، شرایط گروه­های سنی و خواست آنها، مدیریت یکپارچه و مشارکت شهروندان به­صورت جدی در برنامه­ریزی­های ارتقاء و توانمندسازی لحاظ گردد.

کلیدواژه ها

اسکان غیررسمی, پایداری محله­ای, مهاجرت, شهر یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.